Grecia in faza de criza

Grexit 2015: Cat de probabila este iesirea Greciei din zona euro. CE: Apartenenta unei tari la zona euro este „irevocabila”

Grecia

UPDATE In noiembrie anul trecut, liderii europeni rasuflau usurati cand Grecia a anuntat al doilea trimestru consecutiv de crestere economica si, in consecinta, iesirea dintr-o recesiune care a durat sase ani si care a pus in pericol atat unitatea UE, cat si existenta monedei unice europene.

Era rezultatul asteptat, dupa ce Troica (UE-BCE-FMI) pompase 240 de miliarde de euro in economia Greciei pentru ca aceasta sa evite defaultul, iar Comisia Europeana acceptase restructurarea datoriilor, elenii fiind sigurii din UE care au beneficiat de un asemenea tratament.
Toate aceste eforturi, facute pentru a pastra tara in zona euro, o eventuala iesire a acesteia din blocul monetar fiind o necunoscuta (avand in vedere ca niciun alt stat nu mai iesise din UE sau din zona euro), dar care anunta o adevarata apocalipsa peste Europa.
La mai putin de doua luni de la acel moment, Grecia intra intr-o noua faza a crizei, de data aceasta, sustin economistii, mai intensa si mai periculoasa decat cea din ultimii ani. Iar presupsa declaratie a Angelei Merkel, potrivit careia este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro, este cu atat mai surpinzatoare cu cat cancelarul german a infruntat intreaga Europa pentru a salva Atena, in 2012.
Inca de la debutul crizei din zona euro, UE a facut experimente cu Grecia. Statul elen a fost primul care a primit un ajutor extern de salvare pentru evitarea falimentului, in 2010. A fost subiectul unor discutii aprinse despre posibilitatea excluderii din blocul monetar, in 2011 si 2012 si a fost prima tara din UE careia i s-au sters din datorii.
Linistea dinaintea furtunii
 
La jumatatea lunii noiembrie, anul trecut, Institutul Elen de Statistica anunta o crestere a PIB-ului Greciei cu 0,7%, in trimestrul al treilea, care, coroborata cu cresterea din trimestrul anterior, scotea tara dintr-o recesiune care dura de sase ani.
Cresterea economica se datora, in primul rand, rezultatelor inregistrate de turismul elen anul trecut, dar si imbunatatirii increderii in economia Greciei si stabilitatii cheltuielilor consumatorilor.
Dupa anuntarea acestor rezultate optimiste, atat autoritatile din Grecia, cat si institutii internationale precum Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul International Monetar, estimau o crestere de 0,6% a economiei elene in 2014 si de 2,9% in 2015.
In ultimele zile ale lunii decembrie anul trecut, optimismul elenilor era din nou daramat de criza. De data aceasta o noua criza, sustin analistii, mai periculoasa si mai intensa ca cea traversata in ultimii sase ani de eleni, care au indurat masuri de austeritate dramatice.
Pe 29 decembrie, Parlamentul de la Atena a esuat pentru a treia oara in alegerea presedintelui, ceea ce a generat alegeri anticipate, programate pe 25 ianuarie. Iar ingrijorarile sunt cu atat mai mari cu cat toate sondajele indica o crestere masiva a simpatiei electoratului pentru partidul de extrema stanga Syriza, care isi face campanie cu promisiunea stoparii dependentei de institutiile financiare internationale.
Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat in repetate randuri ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul imprumutului de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice. Discurs care ii unge la inima pe milioanele de greci care si-au pierdut joburile, primesc salarii reduse sau nu au unde sa se angajeze, dupa ani de zile de austeritate impusa de Bruxelles.
Cutremur in Europa
O presupusa declaratie a cancelarului Angela Merkel, publicata “pe surse” de saptamanalul gemran Der Spiegel, potrivit careia ea este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro, in cazul sosirii la putere a stangii radicale, a facut, duminica, inconjurul mapamondului.
„Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea Greciei din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative din 25 ianuarie), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii”, scria duminica Der Spiegel, citand „surse apropiate Guvernului german”.
Potrivit presei germane, Angela Merkel si ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble (ambii conservatori din cadrul CDU) incearca, de fapt, prin acest mesaj, sa exercite presiuni asupra alegatorilor eleni ca sa nu voteze cu stanga extremista.
Iesirea Greciei din zona euro este, la fel ca si in urma cu doi ani, o necunoscuta si nimeni nu stie exact care vor fi consecintele atat asupra economiei statului elen cat, mai ales, asupra celor ramase in blocul monetar.
In teorie, niciun mecanism nu prevede iesirea unei tari din zona euro. Dar, potrivit Berlinului, in cazul in care Grecia nu isi va mai indeplini angajamente, BCE ar putea restrange posibilitatile de refinantare a bancilor grecesti pana la punctul de a obliga Atena sa reintroduca drahma.
Acelasi tip de discurs, chiar daca mai putin radical, a venit si din Franta, presedintele Hollande atentionand poporul grec ca trebuie sa-si respecte angajamentele. „Grecii sunt liberi sa isi aleaga destinul dar, in acelasi timp, exista angajamente pe care si le-au asumat. Totul va trebui, evident, respectat„, a declarat Francois Hollande intrebat la postul de radio France Inter despre o posibila victorie a stangii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie.
Cat priveste iesirea efectiva din zona euro, desi nimeni nu stie adevarata dimensiune a consecintelor, toti economistii sunt de acord ca nu poate fi decat rau, atat pentru Grecia, cat si pentru restul tarilor din eurozona.
Barry Eichengreen, economist in cadrul Universitatii din California, a declarat ca iesirea Greciei din zona euro va determina investitorii sa isi retraga depozitele din bancile din Grecia, plasamentele in actiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminand, probabil, intr-o serie de masuri stricte din partea autoritatilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital.
„Pe termen scurt, iesirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la patrat”, a avertizat Eichengreen. Economistul american estimeaza ca politicienii europeni isi vor „inghiti nodul din gat din nou” si vor face compromisurile necesare pentru a mentine Grecia in uniunea monetara. „Desi pastrarea zonei euro in forma actuala va fi un demers costisitor, dificil si dureros pentru politicieni, destramarea acesteia va fi inca si mai costisitoare si dificila”, a spus Eichengreen.
Ca reactie la dezbaterile privind excluderea Greciei din zona monedei unice, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a explicat ca apartenenta unei tari la zona euro este „irevocabila”.
„Apartenenta la zona euro este irevocabila”, a declarat Annika Breidthardt, amintind ca aceasta regula este inscrisa in Tratatul de la Lisabona, in „Articolul 140, paragraful 3„. „Nu vom face speculatii si scenarii care risca sa fie interpretate intr-un context care nu va fi„, a explicat un alt purtator de cuvant, Margaritis Schinas.
Partidul lui Papandreou, strategie pentru slabirea Syriza?
In acest context tensionat, fostul premier socialist grec Giorgios Papandreou si-a anuntat, vineri, intentia de a crea o „noua miscare progresista” cu trei saptamani inaintea alegerilor legislative din Grecia, provocand nemultumirea socialistilor din Pasok.
„Un an nou. Un nou inceput”, scrie Giorgios Papandreou pe site-ul sau de Internet. „A venit momentul (…) sa construim cu totii impreuna o casa politica ce trebuie sa gazduiasca principiile noastre progresiste”. Giorgios Papandreou explica faptul ca noua miscare va lucra in Parlament, dupa alegerile legislative din 25 ianuarie, „pentru o iesire definitiva (a Greciei) din criza”.
Pasok, condus in prezent de Evangelos Venizelos, a deplans „aceasta actiune politica absurda” a lui Papandreou care urmareste sa „divizeze Pasok, cu cateva zile inaintea alegerilor si sa creeze un partid personal” pentru „propriile sale interese”.
Fiul lui Andreas Papandreou, fondatorul „Miscarii socialiste panelenice”, Pasok, creata in 1974 imediat dupa caderea dictaturii coloneilor, Giorgios Papandreou, in varsta de 62 de ani, si-a construit cariera politica in cadrul acestui partid in calitate de deputat sau ministru inainte de a fi ales presedintele partidului in 2004 si cinci ani mai tarziu, premier.
Artizan al recursului Greciei la mecanismul de salvare UE-FMI, in timpul crizei datoriilor din 2010, el a fost constrans sa demisioneze la sfarsitul lui 2011 din functia de prim-ministru si de la presedintia Pasok, dupa scandalul provocat in Grecia si in Europa de propunerea sa de organizare a unui referendum pe tema euro in tara sa. El a fost succedat la conducerea Pasok de Evangelos Venizelos si de atunci, cei doi oameni politici nu s-au mai impacat.
Pasok a suferit o infrangere istorica la ultimele alegeri legislative din 2012, inainte de participa la coalitia guvernamentala condusa de premierul conservator Antonis Saramas, presedintele Noii Democratii, care se claseaza pe locul al doilea in sondaje, dupa partidul stangii radicale Syriza, care il devanseaza cu peste 3 puncte procentuale
sursa

„Vremea spanacului”

Probabil ca multi s-au intrebat cum a fost posibila prabusirea extrem de rapida a Greciei, un stat prosper pana nu demult. Stim toate discutiile despre Criza Mondiala, despre incapacitatea si coruptia conducatorilor, etc… insa in articolul urmator va oferim o alta perspectiva…
De Arhimandrit Nektarie Moulatziotis, Egumenul Sfintei Mânastiri Trikórfou
Orice om rational, vazând cele întâmplate în ultimii ani în Balcani si în Patria noastra (Grecia, n.tr.), nu poate decât sa se îngrijoreze si sa-si puna numeroase semne de întrebare.
Într-un mod cu totul deosebit sunt îngrijorati cei care au citit profetiile Sfântului Cosma Etolianul, descrise si în cartea Mitopolitului Florinei, k. Augustin Kantiotis, precum si profetiile Parintelui Paisie.
Înainte de a expune aceste profetii, as vrea sa trecem în revista evenimentele politice si nationale care au loc în tara noastra si în Balcani. Apoi, având la dispozitie profetiile celor doi mari Sfinti ai nostri, putem face comparatiile de rigoare si evalua situatia.
Evenimente national-politice
America a facut bucati puternica Iugoslavie, creând mici statulete, sprijinindu-i pe catolici si pe musulmani. Ulterior au fost instaurate, în urma alegerilor, guvernari dupa placul Americii.
Un plan identic are America, sustin destui specialisti, si pentru Grecia. Acest plan “Kissinger” prevede dezmembrarea Greciei.
Un nou stat, numit Albania Mare, ar fi localizat în Nord-Vestul Greciei, coborând pâna deasupra orasului Arta. O alta regiune ar forma împreuna cu Scopia (FYROM, n.tr.) statul Macedoniei, coborând dinspre nord pâna înspre Larisa. Al treilea statulet ar fi Thracia.
Va reamintesc ce a declarat Presedintele Paralamentului Elen, D-na Ana Psarouda Benaki, cu ocazia depunerii juramântului Presedintelui nou-ales, k. Karolos Papoulias:
“Preluati, domnule Presedinte, conducerea Democratiei Elene pentru o perioada de cinci ani, perioada în care vor avea loc evenimente semnificative: integrarea europeana va fi propulsata prin votarea Constitutiei, frontierele nationale si suveranitatea nationala vor fi restrânse de dragul pacii, bunastarii si sigurantei Europei extinse, drepturile omului si cetateanului vor suferi transformari, vor fi protejate, dar vor fi si încalcate de factori si influente noi, necunoscute si neobisnuite, Democratia confruntându-se cu provocari si testând noi forme de guvernare…”
Planul american “Kissinger” era si este cunoscut conducerii tarii noastre. Primul Ministru al Greciei, k. Konstantinos Karamanlis, stiind, bineînteles, acest plan, s-a preocupat sa rastoarne planurile Americii.
Cum a facut aceasta ? Firesc, facând întelegeri cu Rusia. Cel mai puternic acord cu Rusia, în afara permisiunii de trecere a conductei „Burgas” prin nordul Greciei, este acordul militar dintre cele doua tari, acord care prevede ca, în cazul în care conducta ruseasca Burgas – Alexandroupoli – Igoumenitsa ar fi pusa în pericol, Rusia are dreptul de-a interveni militar pentru a-si proteja interesele de pe teritoriul grec.
Acest lucru a aruncat în aer planul american “Kissinger”. În aceste conditii, cum sa se creeze Albania Mare, statul Thraciei, iar statul macedonean sa se întinda pâna la Larisa ? Daca ar îndrazni acest lucru, America ar avea de confruntat armata rusa.
Extrem de inteligenta miscarea Prim Ministrului elen, care, având spatele asigurat de Rusia, îndrazneste si spune un hotarât NU Scopiei (FYROM).
Domnul Prim Ministru Karamanlis devine însa foarte deranjant pentru America. Trebuie sa cada. Din acest motiv încep scandalurile. Incendiile de padure care au pârjolit Peloponezul l-au facut pe Ministrul Administratiei, k. Vironas Polydoras, sa declare în 26 august 2007 ca „facem fata unei amenintari disproportionate”, ceea ce, pentru noi înseamna ca facem fata unei amenintari a unei tari cu care nu ne putem compara.
Aceste evenimente au avut loc înainte de alegeri.
America credea ca domnul Karamanlis nu va putea câstiga alegerile din octombrie 2007, lobby-ul editorialistic vorbind în continuu despre incapacitatea Guvernului de a face fata incendiilor. În cele din urma, Karamanlis câstiga alegerile si formeaza si majoritatea parlamentara, având doar 2 parlamentari în plus, eveniment cu totul neasteptat pentru America. În luna Martie 2008, urmeaza NU-ul spus Scopiei; imediat, „interesele americane” încep razboiul împotriva lui Karamanlis.
Reamintim cititorilor articolului nostru ca, în 1973, atunci când Guvernul elen a spus NU Americii în privinta aterizarii avioanelor militare americane în Cipru, avioane care trebuiau sa sustina Israelul, dupa 6 luni de la eveniment am pierdut jumatate din Cipru.
Dupa NU-ul spus intrarii Scopiei în NATO, turcii ameninta astazi insulele Agathonisi si Farmakonisi. Coincidenta ?
În lunile anterioare am avut în continuu „dezvaluiri” ale unor existente si inexistente scandaluri pe seama Guvernului, precum Zahopoulos, Omóloga, Cartel, Siemens, Vatopaidi, incendierile din Atena, tulburarile interne etc. Tinta era una singura: ca Guvernarea Karamanlis sa para incapabila în ochii grecilor (lucru repetat continuu de mass-media), astfel ca America sa-l sileasca la alegeri anticipate si sa-l îngenuncheze…
Daca ati fi vazut ca familia dumneavoastra ar fi primit brusc, într-o buna zi, vizita Fiscului, apoi, dupa câteva zile, a celor de la Primarie, iar dupa alte câteva zile, a celor de la Urbanistica etc., ati crede ca aceste vizite ale oficialitatilor sunt cu totul întâmplatoare sau, mai degraba, ca i-a casunat cuiva pe familia dumneavoastra ?Acelasi lucru se întâmpla si Guvernului elen. Doar fraierii si partinitorii nu pot vedea cine este în spatele tuturor acestor evenimente si de ce poarta razboi cu Guvernul elen.
Toate cele la care ne-am referit pâna acum sunt cele care au avut si au loc pe scena politica interna. Sa vedem acum ce spun profetiile Sfintilor nostri si sa le confruntam cu evolutiile politice si nationale în curs.
Profetiile Sfântului Cosma Etolianul si a Cuviosului Paisie Aghioritul
1. „Daca razboiul va apasa de deasupra, veti suferi multe chinuri. Daca va împinge de dedesubt, veti pati putine” – Sfântul Cosma Etolianul
Ar trebui sa stim ca Sfântul Cosma se gasea în Epir atunci când facea profetia, Albania si Scopia fiind deasupra. Insulele Agathonisi si Farmakonisi sunt, geografic, dedesubt. O posibila erminie: Daca America reuseste impunerea planului „Kissinger” care prevede ca viitoare Grecie sa se întinda înspre nord doar pâna la Larisa, atunci se va varsa mult sânge pentru a se izbuti acest lucru.
Daca razboiul începe de dedesubt, atunci vom patimi mai putin. Dedesubt se gaseste Israelul, deja în stare de razboi.
2. „Când veti vedea hiliarmen-ul în apele grecesti, atunci se va plini nazuinta” – Sfântul Cosma Etolianul
Nazuinta pe care o stim toti este, si pentru Sfântul Cosma Etolianul, eliberarea Constantinopolului.
Ce este însa hiliarmen-ul ? Literal ar putea însemna corabia care a facut o mie de calatorii ( = a naviga cu pânzele întinse) sau corabia cu o mie de catarge . În vremea Sfântului navele erau cu pânze. Trebuie sa fim atenti, Sfântul nu mentioneaza mai multehiliarmen-uri, adica mai multe nave, ci una singura. Adica o nava mare care sa aiba capacitatea pe care ar avea-o multe corabii, însumând mii de catarge. Acesta este hiliarmen-ul.
Având acceptul Guvernului elen, în apele grecesti este prezenta întâmplator, pentru exercitii militare, o imensa nava militara ruseasca, lunga de 991 de picioare, cu un echipaj de 2646 de persoane, 12 avioane de lupta, 24 de elicoptere si 12 lansatoare de rachete cu raza de actiune de 400 de kilometri etc.
Pentru toti cei care au vazut nava la televizor, acesta este hiliarmen-ul.
Cum de-a venit flota ruseasca s faca exercitii în apropierea insulei grecesti Agathonisi si sa-si plimbe hiliarmen-ul pâna înspre Creta ? O fi vorbit, în prealabil, Prim Ministrul grec cu Prim Ministrul rus despre toate cele câte ne face America si despre pericolul razboiului dinspre Turcia, pe spezele Americii ?
Sa nu uitam ca America, pentru a-si proteja interesele si a pune mâna pe petrolul Irakului si a instaura un guvern proamerican în acea tara, a declarat ca Saddam Hussein are arme nucleare si ca întreaga planeta este pusa în pericol un singur terorist ! Astfel, a facut razboi, l-a omorât pe Saddam, si-a asezat guvern pe placul ei, a luat petrolul dar, firesc, armele nucleare nu s-au dat de gasit.
Intentioneaza sa faca acelasi lucru Greciei si Primului ei Ministru, lui Karamanlis ?
Acum si aici, însa, lucrurile sunt mai dificile deoarece s-a amestecat si Rusia. Va îndrazni America sa impuna planul “Kissinger” ?
Sa vedem, însa, ce a spus si Cuviosul Paisie.
3. „Când va fi vremea spanacului…” – Cuviosul Paisie Aghioritul
Câtiva militari asteptau la gardul chiliei Parintelui, la Panagouda. Si-au ridicat ochii s l-au vazut venind catre ei. A deschis poarta de sârma si le-a urat bun venit. Le-a pregatit sa se aseze sub un copac si a-nceput sa discute cu ei. La un moment dat, unul dintre ei i-a spus: Nu mai suport, gheronda. M-am saturat de militarie… Parintele s-a întors, l-a privit si i-a spus: Tu n-o sa renunti. Tu o sa fii Comandantul Apararii atunci când ne vor ataca turcii… Toti l-au privit plini de uimire. Si când va fi, gheronda, treaba asta ?, l-au întrebat. Când va fi vremea spanacului, le-a zis, si a schimbat apoi vorba.
Au trecut multi ani de atunci, gheronda Paisie a adormit iar respectivul a ramas în cadrul armatei si a avansat în grad. În prezent, el este Comandantul Armatei, domnul general Grapsas…
Constituie oare acestea profetii ? Daca da, acum se împlinesc, din moment ce suntem deja în „vremea spanacului”…
4. „Rusii vor avea interese în Grecia si dupa razboi vor darui grecilor Orasul” – Cuviosul Paisie Aghioritul
Atunci când gheronda Paisie a spus cuvintele de mai sus, nici un acord nu exista între Grecia si Rusia în privinta conductei „Burgas”.
Astazi, Grecia serveste interesele Rusiei, iar Rusia are toate motivele sa protejeze Grecia pe care o strabate una din cele mai mari conducte de gaz natural ale ei.
Daca îndrazneste America si-i pune pe turci sa ne atace, atunci Rusia, sa fiti siguri, va interveni de partea Greciei, pentru a-si proteja interesele. Asa se va plini si profetia Cuviosului Paisie.
Rusia va lua Constantinopolul si strâmtorile Dardanele pentru a întrerupe aprovizionarea turceasca, iar mai apoi va darui grecilor Constantinopolul.
5. „Grecia nu va suferi de pe urma razboiului, dar va veni mare foamete pentru câteva luni. Sa fiti gata sa o preîntâmpinati”– Cuviosul Paisie Aghioritul
Daca izbucneste razboi si intervine Rusia, sigur se va implica si America si alte puteri. Grecia, dupa cuvintele Cuviosului Paisie, nu va suferi de pe urma razboiului, dar datorita izolarii internationale, va trece printr-o mare foamete. Daca luam în calcul si actuala criza internationala, se pare ca foametea va fi dura.
Aceste lucruri sunt mentionate de profetiile Sfântului Cosma Etolianul si ale Cuviosului Paisie Aghioritul. Daca facem comparatie între actualele evolutii ale problemelor noastre politice si nationale si profetiile Sfintilor, realizam ca s-ar putea sa ne aflam în decursul desfasurarii acestora.
Evenimentele de mai sus marturisesc si striga un singur lucru: Ortodoxia este credinta cea adevarata; ea creste Sfinti care, cu sute si zeci de ani în urma, toate cele câte Dumnezeu le-a spus la ureche ni le-au transmis pâna astazi. Limpede vedem ca mâna lui Dumnezeu se ascunde în spatele istoriei omenesti.
Limpede vad si credinciosii, Noul Israil fiind ei, cum mâna lui Dumnezeu conduce neamul omenesc. Este necesar sa stim cu totii ca tinta lui Dumnezeu este una, mântuirea omului.
Sfintii au slujit cu smerenie acest plan care are drept scop pocainta si mântuirea acestui neam. Singura cale spre mântuirea noastra este smerenia si pocainta singurele în stare sa întoarne toate nenorocirile si sa le amâne pentru alta vreme, atunci când oamenii nu vor mai voi sa se pocaiasca.
Fie ca aceasta vreme a nepocaintei sa nu fie în generatia noastra.

Sursa

Anunțuri

2 responses to “Grecia in faza de criza

  1. Oamenii acestia au fost si sunt in continuare vase alese ale lui Dumnezeu, de aceea Dumnezeu ne-a vorbit prin ei, si ce le-a spus lor Dumnezeu mai devreme sau mai traziu se va intampla. Asa cum a fost si cu cetatea Ninive, atunci cand s-au pocait Dumnezeu nu i-a distrus, dar aceasta a fost doar o amanare, pentru ac 300 de ani mai tarziu ninivitenii cazand in aceleasi pacate, dar uitand de pilda stramosilor lor care s-au pocait au fost distrusi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: