In capitala Ucrainei a fost instituită stare de asediu

Cel puţin 15 oameni, între care șase polițiști, au murit şi  aproape 200 au fost răniţi astăzi în urma confruntărilor care au izbucnit din nou în Ucraina. În fața Parlamentului, protestatarii au fost întâmpinaţi de trupele antirevoltă cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Nici manifestanţii nu s-au lăsat mai prejos: au aruncat cu pietre şi au folosit bâte pentru a rupe cordoanele jandarmilor și au incendiat sediul partidului de guvernământ. Seara, forțele de ordine au început asaltul asupra manifestanților strânși în Piața Independenței.

 

 

ACTUALIZARE 24.00  Într-o încercare de a opri violenţele, liderul opoziţiei Vitali Klitschko a mers la sediul preşedinţiei pentru a discuta cu Viktor Ianukovici. În capitala Ucrainei a fost instituită stare de asediu, pentru ca jandarmii să poată interveni pentru evacuarea oamenilor din Piaţa Independenţei.

 

Mai multe baricade şi corturil au luat foc, iar cerul este luminat de petarde şi cocktailuri Molotov. Jandarmi au ripostat cu gaze lacrimogene şi cu blindate echipate cu tunuri de apă. Potrivit oficialilor ucraineni, în Piaţa Indepenndeţei se desfăşoară o operaţiune anti-teroristă. Două avioane de vânătoare au survolat la mică înălţime zona, cu scop clar de a intimida. Potrivit presei locale, autorităţile au oprit circulaţia spre Kiev pentru a împiedica un aflux de protestatari din alte oraşe ale ţării. Între timp, violenţele s-au extins şi în alte oraşe ale Ucrainei. În această seară, manifestanţii au atacat sediile poliţiei şi administraţiei din Liov şi Ternopo.

 

Ca măsură suplimentară de precauţie, puterea a blocat difuzarea unui canal local de televiziune care transmitea în direct protestele:

 

ACTUALIZARE 23.00 Cinci protestatari ar fi murit în timpul asaltului forțelor de ordine, susține agenția UNIAN. Pe de altă parte, Ministerul de Interne anunță că șase polițiști au murit în timpul ciocnirilor de pe parcursul întregii zile. Un precedent bilanț indica nouă morți, între care doi polițiști.

 

 

 

ACTUALIZARE 22.15 Vicepreședintele SUA, Joe Biden, l-a sunat pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, potrivit UNIAN. Liderii din marile capitale și-au reînnoit apelurile la calm și dialog.

 

ACTUALIZARE 21.13. Guvernul a anunțat că, de la miezul nopții, vor fi impuse restricții de circulație, pentru a evita escaladarea violențelor. Evenimentele de la Kiev pot fi urmărite în direct, prin intermediul unui live feed al televiziunii private Espreso.

 

ACTUALIZARE 20.45 Ministerul român de Externe se declară îngrijorat de evenimentele din Ucraina, cere încetarea ostilităților și arată că numai dialogul poate rezolva această criză. MAE precizează că se situează pe aceeași poziție ca cea exprimată de Uniunea Europeană.

 

Comunicatul MAE:

 

„Urmărim cu profundă preocupare evoluţia evenimentelor de la Kiev şi condamnăm ferm toate manifestările de violenţă, fără deosebire.

 

Violenţele trebuie să înceteze deîndată. Dialogul este şi rămâne singura cale de soluţionare a actualei crize din ţara vecină.

 

Dacă semnele de flexibilizare din ultima perioadă, atât din partea autorităţilor, cât şi a opoziţiei, au creat anumite aşteptări pozitive, reluarea violenţelor astăzi, 18 februarie 2014, soldate din păcate cu pierdere de vieţi omeneşti, reprezintă un mare pas înapoi.
Credem cu tărie că trebuie evitate astfel de situaţii care nu fac decât să genereze escaladare şi intransigenţă. Credem, totodată, că părţile trebuie să recurgă la calm şi discernământ.

 

În aceste momente de maximă tensiune, când există din nou victime în rândul cetăţenilor din Ucraina, trebuie, mai mult decât oricând, conştientizat că numai dialogul poate conduce la soluţionarea crizei.

 

Poziţia noastră, care este şi a Uniunii Europene, rămâne neschimbată. Unica metodă de soluţionare a crizei, de reconciliere între putere, opoziţie şi protestatari este dialogul”.

 

ACTUALIZARE 20.27. Forţele de ordine au început asaltul asupra Pieţei Independenţei, centrul protestelor antiguvernamentale. Manifestanţii aruncă cu pietre şi coctailuri Molotov în jandarmii care ripostează rândul lor cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Confruntările vin la aproape trei ore după expirarea ultimatumului acordat de autorităţile ucrainene protestatarilor din Kiev, care au fost avertizaţi să părăsească străzile din centrul capitalei.

 

 

Actualizare 19.15 Surse din Ministerul ucrainean de Interne, citate de agenția UNIAN, spun că nouă oameni au murit astăzi din cauza rănilor căpătate. Un al doilea polițist a murit pe masa de operație. 59 de persoane au necesitat spitalizare. 

 

Pe Euromaidan s-au adunat circa 20.000 de oameni.

 

Actualizare 19.00 Cel puțin șapte oameni au murit. Unul dintre ei este polițist, transmite BBC.

 

Actualizare 18.10  În Ivano-Frankivsk, protestatarii au pătruns din nou în sediul administrației locale. Poliția a părăsit clădirea fără a face uz de forță, iar angajații au plecat acasă. Clădirea a mai fost invadată de protestatari la 24 ianuarie.

 

Actualizare 18.00 Președintele Viktor Ianukovici îi așteaptă mâine la negocieri pe liderii grupurilor parlamentare de opoziție.

 

Actualizare 17.50  Două bănci ucrainene au impus restricții la retragerea de numerar din bancomate. Oficial, ele au motivat că măsura are legătură cu intensificarea fraudelor în ultima vreme. Cursul dolarulului a urcat, azi, pe piața interbancară din Ucraina.

 

Actualizare 17.00 Bilanțul oficial anunțat de autorități este de cinci morți, toți civili. Ultimatumul expiră peste o oră. Intrările în oraș sunt blocate, iar forțele de ordine au închis mai multe guri de metrou din centrul Kievului.

 

Actualizare 16:00: Cel puţin patru oameni au murit şi alţi 150 au fost răniţi în urma confruntărilor din faţa Parlamentului, dintre manifestanţii pro-europeni şi trupele anti-revoltă. Potrivit presei de la Kiev, trei persoane au fost împușcate de lunetiști.

 

Violenţe s-au înregistrat şi la sediul partidului de guvernământ, ocupat temporar de protestatari. Mai mult, Ministerul de Interne de la Kiev susţine că manifestanţii au luat ostatici doi poliţişti.

 

 

Totodată, Ministerul de Interne a oferit opoziției un ultimatum de două ore pentru a le ordona oamenilor să elibereze străzile. Dar forțele de ordine au început să-l pună în aplicare dinainte și au spart deja baricadele de la stadionul Dinamo Kiev și se îndreaptă spre Piata Independenței.

 

200 de protestatari, cei mai mulţi cu feţele acoperite de cagule şi înarmaţi cu bâte şi coctailuri Molotov au intrat în sediul central al Partidului Regiunilor, care îl sprijină pe preşedintele Viktor Ianukovici. În plin atac, o limuzină blindată a reuşit să plece din curtea imobilului, în timp ce manifestanţii încercau să spragă parbrizul şi ferestrele vehiculului.

 


 

 

Poliţia a folosit grenade asurzitoare şi a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după ce aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de polişti ce înconjoară Parlamentul.

 

Protestatarii au lansat un atac împotriva sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, aruncând cu pietre şi coctailuri Molotov, a constatat un jurnalist al AFP, citat de Mediafax.

 

Ei au forţat cu un topor intrarea într-un garaj situat în curtea imobilului.

 

Un secretar de presă al opoziției a scris pe contul său de Twitter că un grup de oameni au atacat protestatarii pro-europeni, iar forțele de ordine îi protejează pe cei dintâi. Peste o sută de persoane au fost rănite.

sursa

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Ciocniri+intre+manifestanti+si+politie+in+fata+Parlamentului+de+

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s