Ucraina fierbe

 

 Unele surse anunță că 1,6 milioane de oameni blochează centrul Kievului. Ianukovici amenință că de mâine va declara STARE DE URGENȚĂ

 

 

Opoziția din Ucraina cere alegeri Prezidențiale anticipate, demisia Guvernului și trimiterea în judecată a celor care au ordonat măcelul din centrul Kievului.

20:05: Opoziție anunță că obiectivul numărul unul pentru ziua de mâine este pichetarea Guvernului și obținerea demisiei executivului.

 

19:30 Oficiali din structurile de forță declară ca fiind false informațiile despre trupe speciale ruse pe teritoriul Ucrainei.

19:15: Deși oficial MAI anunță că în piață au ieșit 40 000 de oameni, unele surse din MAI asigură că cifră reală a protestatarilor ar fi ajuns la 1,6 milioane de oameni.

18:56: Din clădirea Președintele, au plecat 3 autocare păzite de trupe înarmate.

18:51 Protestul de lângă Președinție a fost declarat ilegală de către instanță.

18:37 Berkut intervine violent în dispersarea mulții, printre răniți și presa străină, reporterii Euronews și Reuters au fost loviți cu bastoanele de trupele de “menținere a ordinii”.

18:26 Miliția duce negocieri cu protestatarii privind eliberarea benevolă a clădirilor Consiliului Municipal Kiev și a Federației Sindicatelor.

18:06 O coloană de mașini ce mergea spre Președinție a fost blocată de miliție, protestatarii au încercat să discute cu autoritățile dar nu au fost lăsate să treacă.

Au dat startul Revoluției

Polish politician Jaroslaw Kaczynski, second right, speaks as leader of the opposition Udar (Punch) party, WBC heavyweight boxing champion Vitali Klitschko, left, looks on (guardian)

Polish politician Jaroslaw Kaczynski, second right, speaks as leader of the opposition Udar (Punch) party, WBC heavyweight boxing champion Vitali Klitschko, left, looks on (guardian)

Zeci de mii de manifestanţi pro-UE au luat cu asalt piaţă Maidan Nezalezhnosti din centrul capitalei ucrainene Kiev, în pofida interdicţiei autorităţilor, relatează AFP. Pe reţelele sociale se vehiculează că la proteste participa în acest moment între 500.000 şi 1.000.000 de oameni.
Protestatarii au intrat în primăria oraşului Kiev, în timp ce alte grupuri încearcă să spargă cordoanele de jandarmi din jurul administraţiei prezidenţiale. Trupe speciale sunt în stradă şi răspund protestatarilor cu gaze lacrimogene.

După ce s-au adunat în apropierea unui parc din centrul oraşului, manifestanţii s-au deplasat în coloana spre Piaţă Independenţei, fluturând steaguri ucrainene şi europene şi scandând sloganuri împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici.

Ei au îndepărtat gardurile metalice de securitate instalate de forţele de ordine în jurul întregii pieţe, locul de unde demonstranţii au fost evacuaţi cu brutalitate de jandarmi sâmbătă dimineaţă.
Poliţiştii prezenţi au părăsit zona, fără a se opune manifestanţilor. Ministrul ucrainean de Interne, Vitaliy Zakharchenko, avertizase anterior cu privire la orice escaladare a protestelor.

“Ucraina este Europa”, au scandat manifestanţii.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a condamnat, sâmbătă seară, folosirea forţei împotriva manifestanţilor opoziţiei adunaţi la Kiev, care s-a soldat cu rănirea a zeci de persoane. Reacţia lui Ianukovici a venit după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat ferm violenţele forţelor de ordine asupra manifestanţilor din Kiev şi au cerut deschiderea unei anchete.

Vineri seară, în faţă a circa 10.000 de persoane adunate în Piaţă Independenţei, liderii opoziţiei au cerut demisia lui Ianukovici, după refuzul sau de a semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere cu UE. De altfel, anunţul guvernului ucrainean, săptămâna trecută, potrivit căruia nu va semna acordul ce ar fi plasat Ucraina pe calea aderării la UE, a declanşat cele mai importante manifestaţii de la Revoluţia Portocalie din 2004 încoace.

Kyivpost.com anunță că sunt între 350 000 și 500 000 de oameni în stradă.

Live streaming video by Ustream

Ianukovici amenință că de mâine va declara STARE DE URGENȚĂ

Live streaming video by Ustream

Conform informațiilor de la ora 12:45, la eveniment participă în jur de 500 de mii de oameni, dar lumea continuă să se adune.

Toate străzile de la parcul Șevcenko până la Maidan sunt blocate de oameni.

Coloana este condusă de liderii opoziției, Arsenii Iațeniuk, Vitalie Klitchko și Oleg Tyagnibok.

În fruntea coloanei au fost observați și oficiali europeni, precum vice-președintele Europarlamentului Jacek Protasiewicz sau europarlamentarul Jerzy Buzek.

Jaroslaw Kaczynski, liderul opozitiei poloneze, la Kiev

Jaroslaw Kaczynski, liderul opozitiei poloneze, la Kiev

alte detalii pe timpul.mb

Sursa: În Linie Dreaptă

Anunțuri

One response to “Ucraina fierbe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s