Filipine, 13 zile după dezastru taifunului Haiyan

Filipine, 10 zile după dezastru. O înregistrare video arată forţa distrugătoare a taifunului Haiyan

S-au împlinit 13 zile de la dezastrul din Filipine. Eforturile comunităţii internaţionale şi ale autorităţilor locale încep, uşor-uşor, să se vadă. Cu toate acestea, nevoile celor rămaşi în viaţă sunt în continuare mari şi urgente, iar viaţa în normalitate a devenit un deziderat poate prea îndepărtat pentru localnici. Presa internaţională a difuzat, duminică, imagini din ziua taifunului, surprinse de un amator.

Taifunul Haiyan înregistrat în 8 noiembrie în Filipine este unul dintre cele mai puternice care au lovit vreodată uscatul.

O înregistrare de amator dată publicităţii, duminică, arată forţa distrugătoare a taifunului Haiyan, cunoscut de localnici sub denumirea de Yolanda.

 

VIDEO

Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, 3.976 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 1.598 sunt date dispărute, în urma tafinului Haiyan care a lovit Filipine în 8 noiembrie. Bilanţul va fi, însă, unul „înfiorător”, anunţa, săptămâna trecută, ministrul filipinez de Interne, într-un interviu CNN.

ONU a anunțat, vineri, că taifunul Haiyan a provocat moartea a cel puțin 4.460 de persoane, estimare contestată de Guvernul de la Manila.

Tacloban, la zece zile după dezastru

Situaţia în Tacloban, oraşul cel mai afectat de taifunul Haiyan în 8 noiembrie, s-a mai schimbat. În ultimele zile, au fost realizate progrese în strângerea cadavrelor de pe marginea drumului şi de sub dărâmături, scrie, luni, CNN, care a intervievat doi pompieri însărcinaţi cu această misiune dificilă.

Este foarte greu pentru noi. Mult prea greu, spune Don Pomposo, unul dintre pompierii sosiţi la Tacloban dintr-o altă regiune a ţării, alături de 15 colegi.

Povestea celor doi pompieri este cutremurătoare. Într-o singură dimineaţă au adunat 76 de cadavre de pe o singură stradă din oraşul filipinez. Ei lucrează câte zece ore pe zi şi spun că aştepată cu nerăbdare să îşi termine treaba la Tacloban, despre care nu ştiu cât va dura, şi să se refacă după dificila misiune.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra „stresului şi traumei” prin care pot trece cei însărcinaţi cu strângerea cadavrelor şi recomandă „sprijin psihologic acolo unde este posibil”.

Un număr mare de angajaţi ai Guvernului filipinez sunt mobilizaţi la faţa locului, în timp ce oameni de rând, din alte regiuni, au venit la Tacloban să dea o mână de ajutor supravieţuitorilor.

Se depun eforturi substanţiale în Filipine. În unele zone, mijloacele de comunicaţii funcţionează, se încearcă reluarea furnizării energiei electrice, alimente şi apă sunt distrubuite celor rămaşi în viaţă. Sunt lucruri pe care ar fi trebuit să le vedem în ziua a doua sau a treia, dar care au început să aibă loc abia după o săptămână, potrivit corespondentului CNN.

Viaţa în normalitate, un vis îndepărtat pentru supravieţuitorii taifunului

Oamenii se tem pentru sănătatea lor şi merg pe străzi acoperindu-şi constant nasul şi gura. Prezenţa cadavrelor în saci aliniate pe străzi ori în gropi comune situate în locuri unde odinioară erau casele unor locuitori este un peisaj macabru care arată cât de departe este oraşul filipinez de revenirea la normalitate, potrivit sursei citate.(w300) Viaţa în

În prezent, mulţi supravieţuitori din Tacloban, în special femei şi copii, au părăsit localitatea şi locuiesc în alte zone, la rude ori cunoştinţe.

Peste weekend, străzile au devenit mai circulate. Molozul a fost în mare parte îndepărtat din centrului oraşului, iar aprovizionarea cu benzină a permis tot mai multor persoane să folosească scutere şi alte vehicule pentru a se deplasa la punctele de distribuire a alimentelor.

Alimente aduse din regiuni învecinate, precum banane proaspete, au putut fi văzute la vânzare.

La zece zile de la trecerea taifunului, ce a adus rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră și valuri de peste cinci metri înălțime, situația umanitară în zonele afectate este în continuare gravă, în ciuda ajutoarelor internaționale primite.

 

SURSA

http://stiri.tvr.ro/filipine-10-zile-dupa-dezastru-o-inregistrare-video-arata-forta-distrugatoare-a-taifunului-haiyan_37286_video.html#view

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s