Cit de saraci vor devenii saracii americani? Vor fi ei cei ce vor iesii primi in strada?

 

Poate ca nu se va intimpla in aceasta luna, poate nici in acest sfirsit de an, dar cu siguranta anul care vine va avea in prim plan, in SUA, manifestari de strada datorate lipsei de hrana si lipsa posibilitatilor de procurare a ei.

Am vazut in urma cu citeva saptamini ce a insemnat o cadere temporara a guvernul american si reducerile temporare ale fondurilor destinate cartelelor de mincare.

In 17 state americane, cartelele de mincare date celor peste 48 de milioane de americani, nu au putut fi accesate. In citeva ore, ziarele si posturile de radio si TV au inceput sa emita din fata magazinelor care nu mai puteau oferii mincare pe cartele, chiar daca erau acreditate sa o faca.

Sute de oamenii invatati cu pomana si amariti, s-au strins in fata fiecarui magazin pentru a protesta ca nu li se mai ofera de mincare prin intermediul acestor cartele. In prinicipal a fost avuta in vedere reteaua de magazine Walmart, care este abilitata sa ofere mincare de cea mai proasta calitate, contra cartelelor de alimente eliberate de guvern. Aici au fost cele mai mari demonstratii, dar s-au extins si la alte magazine.

Ce se intimpla daca aceste cartele de mincare nu vor mai putea fi accesate pentru o perioada mai lunga de timp in SUA?

Congresul American, impinge cadrul legal in directia in care, de la 1Noiembrie, acesti destinatari ai cartelelor de mincare sa nu mai primeasca mincare, deoarece USDA, Departamentul Agricol al SUA, a anuntat ca va sista partial livrarile de alimente in multe zone, de la 1Noiembrie. 

Ce vor face cei 48 de milioane de americani dependenti de aceste cartele si multi altii care vin si ingroasa rindurile lor, dar si cei peste 100 de milioane de americani inrolati in cel putin un program social in „parohia” guvernului federal?

Va fi o revolta populara? Cel mai sigur este ca DA. Cu siguranta in citeva luni America va avea din nou de furca cu o cadere a guvernului, poate finala si se va cere din nou ridicarea plafonului de indatorare, daca vor mai exista musterii externi care sa ii imprumute.

Carolina de Nord, a inceput deja sa taie masiv programele de asistenta sociala si guvernul statului promite taieri masive de la 1Noiembrie. Guvernul statului nu mai proceseaza aplicatii pentru ajutor social si nu o va mai face pentru luna Noiembrie, daca nu vor fi puse la dispozitie fonduri federale. In acest stat peste 20.000 de americani, in cea mai mare parte copii, cauta acest ajutor ca fiind ultimul lor colac de salvare. In bataie de joc, autoritatile au numit programul Work First, stiut fiind ca acestia nu se pot angaja nicaieri iar ei trebuie sa aplice in fiecare luna pentru a primi aceste pomeni, intretinind un sistem birocratic format din rudele smecherilor care sint remunerate cu salarii de stat enorme.

 De la 1 Noiembrie, USDA(Departamentul Agriculturii), va taia masiv cantitatile de mincare livrate milioanelor de americani ce stau cu mina intinsa in fiecare zi.

De curind, USDA, care supravegheaza programul SNAP (Supplemental Nutritional Assistance Program), a eliberat o circulara cerind cadrelor de conducere sa reduca contingentul de mincare la situatia de urgenta prin modalitati diferite de eliminare a celor care ar putea sa isi procure singuri hrana, in timp ce nmarul lor creste zilnic, ca o ironie a sortii.

In aceasta circulara, obtinuta pe cai necunoscute de catre Crossroads Urban Center, se arata ca USDA a indicat in prima faza, agentiilor zonale, sa intirzie pe cit se poate aplicatiile facute de cei ce au nevoie de hrana, incepind cu luna Noiembrie si chiar sa intirzie transmiterea ordinelor de eliberare de mincare catre vinzatorii acestor produse pentru acei oropsiti ai capitalismului, iar intirzierea sa se produca prin temporizari continue a EBT( State Electronic Benefit Transfer) care emite cardurile si transfera sumele pe aceste carduri de alimente.

Ceea ce inseamna ca, incepind cu Noiembrie, milioane de asistati social, nu vor mai avea nici un ban pe cardurile prin care isi procurau hrana. Ce se va intimpla daca numarul lor este critic, spre exemplu de ordinul zecilor de milioane?

Au inceput chiar furnizorii de hrana in baza acestor cartele sa primeasca scrisori de instiintare de la USDA. In  multe state, managerii magazinelor au inchis si vor inchide magazinele , pentru a nu avea loc confruntari cu cei ce nu mai au bani pe cartelele de mincare.

Foarte multe familii vin cu toti membri, acuzind faptul ca au mari probleme cu hrana copiilor. In Louisiana, cardurile EBT pe care le detin cei care sint aprovizionati cu hrana prin inetrmediul lor de catre stat, nu au mai functionat, iar magazinele au inchis usile, in timp ce puhoiul de oameni in asteptare de mincare a golit rafturile altor magazine in  disperare.

In multe cazuri, a fost necesara interventia politiei. Ceea ce este cel mai interesant, este faptul ca acesti oameni sint concentrati majoritar in marile orase si ei au primit telefoane  de la Obama, mincare de la Obama, cecurile cu bani lunare de la Obama, subventii pentru case de la Obama si asa mai departe. Ei nu sint interesati si nici nu stiu ca guvernul nu mai are bani, pentru ca nici unul dintre ei nu stie de unde vin acesti bani, asa cum am urmarit ca sint romani pe facebook si chiar care imi scriu pe site, care ma intreaba  unde sint acesti bani???. Asta este starea de spirit  a populatiei. Acesti oameni care au primit pomeni de generatii, nu isi pot imagina guvernul american ca fiind in colaps si fara banii necesari unor asemenea programe. Ei stiu un singur lucru si anume ca daca voteaza pentru Democrati, pomenile nu vor mai contenii si ei vor putea sta linistiti acasa, fara a le fi taiate programele.

Va fi o panica de nedescris, asa cum a  fost cu doua saptamini in urma la Walmart, cind cei ce venisera sa isi ridice hrana pe cartele, au invadat magazinul si au furat marfa necesara existentei. A fost vorba doar de citeva ore. Sa ne inchipuim ce se va intimpla la nivel national in 24 de ore sau 48 de ore.

 

Adrian Cosereanu

 http://www.alternativaromaniei:cit-de-saraci-vor-devenii-saracii-americani-

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s