IATA IN CE MOD ASIGURA JANDARMII LINISTEA PUBLICA LA PUNGESTI

 PROTEST la Pungeşti faţă de exploatarea gazelor de şist. Îmbrânceli cu jandarmii: 5 RĂNIŢI

Vasluienii continuă protestele faţă de exploatarea gazelor de şist. Sute de săteni din Siliştea au format un lanţ uman în calea utilajelor Chevron. Protestatarii stau în genunchi, se ţin de mână şi scandează „Hoţii!”. Oficial, acolo urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Un număr impresionant de jandarmi de la o unitate din Bacău au fost mobilizaţi la faţa locului. La protest participă şi copii.

UPDATE 19.08. Cei 50 de jandarmi care se aflau faţă în faţă cu protestatarii în localitatea Siliştea, de pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, s-au retras din dispozitiv miercuri seară, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, transmite corespondentul Mediafax.

Forţele de ordine au decis să se retragă, cel puţin temporar de pe DJ Vaslui – Gârceni, după mai bine de o oră în care aceştia au stat pe drumul judeţean care leagă municipiul Vaslui de comuna Gârceni.

Decizia a fost luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, în urma discuţiilor purtate cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu cel al Grupării mobile de Jandarmi Bacău.

Manifestanţii au aplaudat gestul forţelor de ordine scandând „România învinge”.

Totodată, două autocamioane cu tuburi din beton şi nisip care urmau să ajungă la suprafaţa deţinută de Chevron au plecat din zonă, la fel ca şi cele trei ambulanţe şi autospeciala SMURD care fuseseră deplasate în zonă.

UPDATE 18.23. Irina Drăgan, purtător de cuvânt Jandarmeria Română, a negat, la Realitatea TV, că s-a folosit o intervenţie în forţă. „Cinci persoane au primit îngrijiri medicale, patru externate şi cea de-a cincea persoană a suferit un atac de panică. Niciun din aceste persoane nu a avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor. Nu s-a intervenit în forţă şi nimeni nu a fost agresat”. 

Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns, miercuri seară, în zona localităţii vasluiene Siliştea, unde au loc protestele faţă de explorarea gazelor de şist, transmite corespondentul Mediafax.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare în zonă şi cum se va acţiona, prefectul de Vaslui a spus că important este să nu se întâmple nimic violent de acum înainte, însă a apreciat că legile trebuie respectate.

În prezent, cei doi oficiali discută cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu şeful Grupării Mobile de Jandarmi Bacău privind situaţia de la Siliştea – Pungeşti.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii şi forţele de ordine se află în continuare faţă în faţă pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, care a fost blocat de manifestanţi.

UPDATE 15:10: Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanţei Vaslui, patru protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale până la această oră. Trei dintre aceştia au refuzat transportul la spital, în vreme ce unul a fost trimis la Spitalul de Urgenţă din Vaslui pentru îngrijiri medicale.

„Am avut solicitări pentru 4 pacienţi cu agitaţie psiho-motorie şi atac de panică. Li s-a acordat primul ajutor. Trei au refuzat transportul la spital. Sunt conştienţi, unul cu antecedente patologice de infarct miocardic. Nu au fost manevre de resuscitare pentru pacienţii aflaţi la protest. Al patrulea a fost trimis la Spitalul de Urgenţă Vaslui. La Pungeşti sunt 3 ambulanţe”, a declarat Ana Maria Ungureanu, purtător de cuvânt Ambulanţa Vaslui.

UPDATE 14.30: Mai multor protestatari li s-a făcut rău, iar o ambulanţă a sosit şi acordă îngrijiri. Potrivit Mediafax, medicii au fost nevoiţi să intervină după ce unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău. Acesta a refuzat să fie transportat la spital.

Totodată, alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. Acesta a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, în prezent primind îngrijiri medicale. Omul se află în stare gravă.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, prefectul de Vaslu, Radu Renga, a declarat că jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili ordinea, dacă va fi cazul.

„Sunt nişte legi care trebuie să fie respectate. Iniţial, demonstraţia început paşnic. Atâta timp cât ordinea publică şi drumurile publice sunt afectate, jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili ordinea. Autorităţile intervin strict pe legile româneşti. Protestatarii trebuie să înţeleagă că legea trebuie să fie aplicată”, a declarat, la Realitatea TV, prefectul de Vaslui, Radu Renga.

UPDATE 14.25: Ziarul Vremea Nouă scrie că localnicii s-au organizat pentru a rezista cât mai mult timp la Siliştea – Pungeşti. Un localnic a adus protestarilor mere si pâine. Marţi seară, acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea să instaleze sonda. Numărul protestatarilor a ajuns la 500. De partea cealaltă, angajatii firmei MIF, societate de constructii sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic. „Stăm de trei zile si dormim în câmp. N-am primit încã ordin să ne pornim la lucru. Dar după cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mures. Si firma de pază adusă de Chevron, SSG a renuntat la serviciile celor zece oameni din Pungesti, preferând sã angajeze altii din Vaslui.

REMUS CERNEA cere DEMISIA prefectului din Vaslui, Radu Renga, şi a şefului jandarmeriei pentru intervenţia brutală a forţelor de ordine la Pungeşti

„Protestul spontan al acestor oameni este legitim întrucât explorarea/exploatarea gazelor de şist presupune utilizarea unor tehnologii periculoase pentru mediu şi oameni aceasta fiind interzisă prin lege în mai multe ţări. Explorarea/exploatarea gazelor de şist s-a făcut în Vaslui cu complicităţile vinovate ale autorităţilor, presa relatând inclusiv despre interese financiare personale ale primarului din localitate. 

Brutalizarea domnului Costache şi a fiicei acestuia de către jandarmi la Pungeşti este un fapt care demonstrează lipsa de scrupule a autorităţilor. S-a făcut deja pasul către reprimarea fizică a cetăţenilor care îşi apără sănătatea şi pământurile. Acei politicieni care  cred că vor impune prin violenţă proiecte industriale cu impact negativ major asupra mediului şi oamenilor, utilizând bastoanele forţelor de ordine pentru a-i reprima pe demonstranţii paşnici, se înşeală amarnic.”, este de părere deputatul Remus Cernea.

 

Lanţ uman împotriva amplasării utilajelor de explorare

După ce şi-au petrecut toată noaptea în frig şi ploaie la marginea terenului vizat de Chevron, peste 200 de săteni din Siliştea, Pungeşti, au format, miercuri, un lanţ uman pe terenul unde urmează să înceapă explorarea.

La Siliştea urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Deocamdată în zonă au fost aduse din Târgu Mureş două utilaje, un excavator şi un buldozer, pentru a pregăti terenul.

Aceasta este a treia zi de proteste, iar sătenii din Siliştea sunt hotărâţi să nu cedeze în faţa Chevron. Peste 200 de jandarmi au venit în zonă să asigure ordinea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, forţele de ordine au fost dispuse în zonă la ordinul prefectului de Vaslui. La acelaşi ordin, spune acesta, se va interveni, dacă va fi cazul, în forţă.

„În zonă au fost dispuşi 200 de jandarmi. Forţele prezente la acţiune au intervenit în baza unui ordin al prefectului de Vaslui”, a declarat, la Realitatea TV, Lucian Moldovanu, purtător de cuvânt Jandarmeria Vaslui.

Întrebat până unde va merge intervenţia jandarmilor, Moldovanu a explicat: „Jandarmii vor interveni în forţă, gradual, dacă va fi nevoie, pentru îndepărtarea persoanelor aflate la faţa locului. Jandarmeria română, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, are în dotare armament care poate fi fiolosit în acest tip de acţiune. Nu e vorba de a împuşca cetăţenii din zonă, dar se poate folosi tehnica pe care o avem în dotare: veste antiglonţ, scuturi, căşti cu vizor. Nu vom folosi armamentul din dotare împotriva cetăţenilor. Vom interveni prin folosirea forţei, a tehnicii de care avem nevoie. Nu ştiu la ce să ne aşteptăm”, a mai spus Moldovanu.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/lant-uman-in-silistea-pungesti-impotriva-amplasarii-utilajelor-de-la-chevron_1294139.html#ixzz2hunRx8TT
Follow us: @realitatea on Twitter

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s