Creștinii din Malaezia nu mai pot folosi cuvântul „Allah” pentru a se referi la Dumnezeu

  • Creștinii din Malaezia nu mai pot folosi cuvântul „Allah” pentru a se referi la Dumnezeu

O instanță de judecată din Malaezia a decis că persoanele de altă religie decât cea musulmană nu mai pot folosi cuvântul „Allah” pentru a se referi la Dumnezeu, relatează BBC.

Instanța și-a motivat decizia susținând că folosirea cuvântului de către credincioși de altă religie ar crea „confuzie în comunitate”. Malaezia este o țară cu populație majoritar musulmană, dar are comunități importante de creștini și hinduși.

Creștinii din această țară spun că ei au folosit acest cuvânt în limba malaieză de decenii și că decizia reprezintă o încălcare a drepturilor lor. Anterior, în 2009, o altă instanță hotărâse că termenul poate fi folosit și de cei care nu sunt musulmani. Decizia de atunci a provocat tensiuni religioase, mai multe moschei și biserici fiind atacate.

Cazul a ajuns în instanță după ce Guvernul a anunțat că un ziar catolic din țară („The Herald”) nu poate folosi cuvântul „Allah” în ediția sa de limbă malaieză pentru a se referi la Dumnezeul creștin. Publicația a dat statul în judecată, iar prima instanță a dat câștig de cauză ziarului catolic, în 2009. Guvernul a făcut apel, iar noua instanță de judecată a decis acum că „Allah” nu mai poate fi folosit de persoane de altă religie decât cea musulmană pentru a se referi la Dumnezeu.

Reverendul Lawrence Andrew, editor al „The Herald”, a declarat că este „dezamăgit și consternat” de hotărâre și că intenționează să facă recurs. „Este un pas înapoi în ceea ce privește libertatea fundamentală a minorităților religioase”, a spus el.

Susținătorii publicației catolice au susținut că Bibliile în limba malaieză au folosit cuvântul „Allah” pentru a se referi la Dumnezeul creștin chiar înainte ca Malaezia să se formeze ca stat în urmă cu 50 de ani: „Allah este un termen folosit în Orientul Mijlociu și în Indonezia și este un termen atât pentru creștini, cât și pentru musulmani. Limba malaieză este o limbă ce a împrumutat multe cuvinte, iar „Allah” este, de asemenea, un cuvânt împrumutat”.

sursa

http://ro.stiri.yahoo.com/cre%C8%99tinii-nu-mai-pot-folosi-cuv%C3%A2ntul-%E2%80%9Eallah%E2%80%9D-074330034.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s