Dupa Armageddon -un scenariu posibil in timpul unei pandemii globale

Aceasta este un posibil scenariu (History Channel a SHingTF) în timpul unei pandemii globale. Te face să te gândești la viitorul nostru si cum poate supravietui o familie atacurilor hotilor si jefuitorilor. Urmariti-l!

Cele mai mari 9 riscuri globale care pot lovi pe neaşteptate

 

1 Pandemiile
Deşi este imposibil de prevăzut exact ce natură va avea viitoarea pandemie şi când va lovi, este foarte probabil ca ea să fie o nouă tulpină a gripei de tip A (aşa cum a fost H1N1), care se transmite foarte uşor dar pentru care populaţia nu are anticorpi. Scenariul studiat de OECD vizează o pandemie care ar provoca 200.000 de decese doar în SUA. Extrapolată la scară mondială, această cifră se traduce în peste 4 milioane de victime, iar pagubele estimate pentru ţările dezvoltate ar fi de 550 de miliarde de dolari.

 

2 Crizele financiare
Actuala criză financiară a demonstrat că o rupere a echilibrelor poate fi produsă din cauze interne ale sistemului bancar. Astfel, folosirea excesivă a efectului de levier poate duce la prăbuşiri în spirală, determinate chiar şi de oscilaţii uşoare ale preţurilor. Investitorii experimentaţi încearcă să creeze mecanisme de limitare a pierderilor, însă toţi ceilalţi trebuie să lichideze rapid alte poziţii, făcând astfel ca garanţiile primilor să-şi piardă valoarea. Nu doar încetareea de plăţi a statelor ci şi panica bancară, bulele financiare, crizele valutare sau cele ale balanţei de plăţi sunt cauze care pot duce la recesiune şi şomaj

 

3 Atacurile cibernetice
Este puţin probabil ca un singur atac informatic să provoace pagube mari, dar nu trebuie exclus scenariul în care un făptuitor capabil şi hotărât lansează atacuri în serie, care să întrerupă comunicarea. Dacă doar 5% din hub-urile importante de informaţie sunt compromise, reacţia în lanţ este de natură să fragmenteze internetul în “insule” de maximum 100 de computere. Pe de altă parte, reţelele critice, cum sunt cele prin care se fac tranzacţiile bancare, au protocoale şi echipamente speciale şi nu sunt conectate la internet, astfel că singura cale de-a fi compromise este din interior.

 

4 Furtunile geomagnetice
Erupţiile solare de plasmă şi de unde electromagnetice nu sunt deloc o noutate şi au o frecvenţă de aproximativ 11 ani. Noutatea este numărul mare al sateliţilor cu funcţiuni critice care ar putea fi afectaţi şi întinderea reţelelor de transport al electricităţii, care ajung să funcţioneze ca nişte antene pentru curenţii geomagnetici induşi. O erupţie de talia Carrington Event, care în 1859 a întrerupt comunicaţiile telegrafice şi reţelele de electricitate, ar provoca astăzi pagube de ordinul trilioanelor de dolari.

 

5 – O inteligenta artificiala ostila

Unii experti iau in calcul un scenariu tip Terminator, in care computere din ce in ce mai inteligente scapa de sub control. „Este probabil o eroare sa gandesti ca orice inteligenta artificiala, in special cea care s-ar naste printr-un hazard, va evolua ca specia umana, cu valori care sunt ale noastre, si care sunt produsul a milioane de ani de evolutie”, explica Huw Price, in Alumni Magazine.

6 – Catastrofele naturale

„Asteroizii care cad pe Pamant sunt un pericol real pentru specia umana, dar nu putem face mare lucru pentru a preveni un astfel de scenariu”, subliniaza David Spiegelhalter. Climatologii se tem, de asemenea, ca o concentratie tot mai mare de dioxid de carbon ar putea trece de punctul in care efectul ar fi incalzirea ireversibila a climei.

7 – Bio-terorismul

Spre deosebire arma nucleara, care are nevoie de o infrastructura complexa pentru a fi produsa si utilizata, dezvoltarea unor microbi sau virusi modificati genetic se poate face de o maniera relativ simpla in laborator.

8 – Penuriile de alimente

Gestiunea distributiei alimentare are un flux tensionat, pe modelul „stoc zero”. O defectiune a retelelor informatice care o controleaza ar putea antrena penurii si revolte ale populatiei in mai putin de 48 de ore.

9 Razboiul mondial

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s