Controverse ale sfintilor cu privire la profetii -Parintii Paisie Aghioritul, Porfirie din Kavsokalyvia,Iakovos, Evmenios


Când citesc biografiile și scrierile Bătrânilor sfinti moderni, observ ca o parte din acestea în mod inevitabil se refera la diferite profeții.Ele au făcute cu privire la evenimentele de la sfârșitul timpului. Aceste „profeții” au apărut mai ales în timpurile moderne în perioadele de mare neliniste  pentru creștinii ortodocși – în țările slave cu  comunismul in dezvoltare și în Grecia, mai ales din 1970 și pe cât ne-am apropiat de începutul celui de al doilea mileniu. O mare parte din acesta provine din creșterea propagandei eshatologice infiltrate in Grecia de Vest  prin traducere în 1970 a lui Hal Lindsey a cartii Marea Planeta Pământ care a fost publicat în urma războiului de șase zile în Orientul Mijlociu si care a declanșat o serie de scrieri ehcatologice în vest și traducerea în limba greacă a falsului antisemit Protocoalele Înțelepților Sionului de către un politician grec în 1980. Fascinat de aceste scrieri, gânditori creștini ortodocși au început să se uite în propria lor tradiție si de a aplica aceste portrete aparent convingătoare în venirea in curand a lui Hristos. Din păcate, mulți dintre bătrânii noștri Sfinții frați și sfinții din zilele noastre au fost influențati de aceste scrieri și tradiții, la confuzia de mai multe. Eu personal cred că acest lucru sa datorat în special simplitatii inimii lor, deoarece aceste scrieri neoeshatologice și conspirative par să nu se conformeze aspectelor eshatologiei ortodoxe în cazul acesta sunt împins să-i împac. Acest lucru nu ar trebui în nici un caz sa puna la indoiala autenticitatea sau sanctitatea un bătrân Sfânt, deoarece nimeni nu este infailibil și Dumnezeu ar putea avea motivele Sale pentru a permite astfel de lucruri.

Dar nu toate Sfinti bătrânii noștri au fost de o minte similară cu privire la aceste aspecte eshatologice. De fapt, atunci când acești bătrâni Sfinti au fost intrebat cu privire la aceste aspecte ca nu sunt de acord categoric cu cele ale altor Bătrânii Sfinti spuneau despre aceste lucruri fara sa încerca să-l discrediteze pe  acel Bătrân Sfânt  Ei au spus că aceste lucruri au fost relatate nu din revelație, ci din propria opinie sau pentru că a fost o tradiție de care erau convinși sau de către propria lor logică. Din păcate, majoritatea oamenilor nu pot face diferența între o profeție adevărată și o opinie, iar acest lucru a provocat multă confuzie în rândul ortodocsilor contemporani foarte  impresionabili.

Una dintre cele mai populari si iubiti Sfânt Bătrânilor astăzi este Paisie Athonitul (+ 1993). El este cel mai cunoscut mai ales pentru profețiile sfârșitului timpului care circula în întreaga lume ortodoxă. Bătrânul Porfirie din Kavsokalyvia (+ 1991) a fost un alt Bătrân Sfânt al vremurilor noastre foarte mult iubit de creștinii ortodocși. Acesti doi Bătrânii Sfinti sunt considerati ca cei mai puternici doi piloni de sfințenie  Ortodoxia greaca  a secolului 20. Dar cu privire la problema critică a eshatologiei ei nu sunt de acord, la fel ca apostolii Petru și Pavel care nu au fost de acord în Faptele Apostolilor cu privire la problema de evreilor și neamurilor în creștinismul primar. De fapt, fratele Porfirie a criticat pe parintelePaisie  pentru  materialul său eshatologic care a circulat. De la acest incident, mai multe lectii importante pot fi învățate de către creștinii ortodocși contemporani. Din acest motiv, detaliile acestui incident sunt scrise mai jos.

Epistola lui  Porfirie catre Părintele Paisie

Într-un interviu de televiziune cipriot, Mitropolitul Neofit de Morphou a vorbit despre relația sa personală cu Bătrânii Porfirie, Iakovos, Evmenios si Paisie. El spune în interviu că el a fost instruit de către liderul Porfirie a avea Iakovos mai mare al Evia ca tatăl său spiritual. Mitropolitul a fost la facultatea de drept, la momentul respectiv, înainte de a intrat în viața bisericească. Impresia sa de parintele Porfirie a fost că el a fost capabil de a fi în armonie cu un alt suflet de persoana într-un mod mai intim, ca un aparat cu raze X, decât celelalte Bătrân, el sa întâlnit, cum ar fi Bătrânii Iakovos, Evmenios si Paisie. Acest lucru se datorează faptului că fiecare Sfantul parinte are un anumit har manifestat într-un mod mult mai puternic decât celălalt Sfint

Harul special pe care il avea parintele Porfirie  mai presus de  celelalti Bătrânii greci, în conformitate cu Mitropolitul Neofit, a fost  al clarviziunii și inaintevederi in viitor. Avea darul unic de a fi capabil de a vedea nu doar evenimentele viitoare, dar cele din trecut El avea harul să  spuna despre diferite depozite de minerale sub pământ mai bine decât orice geolog, el  putea determina miscarile precise mai bine de astronomi  iar dacă a existat o problema mare în casa si ai nevoie sa stii despre ea  parintele o putea dezvalui . Harisma pe care a avuto a fost foarte rară si puțini în istoria Bisericii au posedat vreodată aceasta calitate. Ceea ce este surprinzător este însă faptul că, în ciuda capacitatilor sale vizionare  de lucruri din trecut, prezent și viitor, el nu a vorbit despre semnele sfârșitului de prea multe ori.

Acest lucru, a spus Mitropolitul, este un mesaj foarte puternic pentru oamenii din zilele noastre, care sunt asaltati cu multe profeții și predicții cu privire la sfârșitul lumii, domnia lui antihrist și a doua venire a lui Hristos. Acestea, de fapt, sunt doar speculații și interpretări nefondate ale scrierilor de la oamenii din trecut care au fost impuse timpului nostru pentru a face față cu diferite modificări lumea noastră prin care a trecut în ultimii câteva sute de ani și mai ales acum că am intrat în al doilea Mileniu după nașterea lui Hristos. Biserica funcționează sinodal, acesta este Soborul. Din moment ce un sinod al Bisericii nu sa exprimat cu privire la aceste probleme, atunci nici un om nu le poate interpreta in orice fel doresc. Din aceste motive, înțelegerea timpurile în care trăim parintele Porfirie  nu a dezvăluit nimic despre evenimentele de la sfârșitul timpului, care au fost revelate lui, în conformitate cu voia lui Dumnezeu. Astfel, în timp ce ea înzestrat cu daruri de clarviziune și proorocie, parintele Porfirie a evitat sistematic să vorbească despre evenimente apocaliptice.

Când Mitropolitul Neofit a fost  diacon în Cipru el a mers să viziteze pe Iakovos mai marele lui în Evia. În momentul în care oamenii au fost într-o febra despre evenimentele de la sfârșitul timpului, semnificația 666, identitatea lui Antihrist, etc De asemenea arhimandritul a publicat o carte best-seller despre evenimente apocaliptice. El sa dus la parintele Iakovos  sa-i afle opinia si sa-l întrebe cu privire la toate aceste chestiuni. Parintele Iakovos a vorbit pe un ton foarte autoritar, care a fost ceva foarte rar pentru el să facă, deoarece el a vorbit mult mai umil decât toți ceilalți bătrânii greci pe care ia întâlnit. El a spus: „Asculta-mă, Neophyte Porfirie și Iakovos  nu vorbesc despre nimic cu privire la lucrurile de acum, nici de lucrurile care vor veni, dacă Duhul Sfânt nu dezvăluie în mod expres pentru ei și până la acest punct… Duhul Sfânt nu a dezvăluit nici un astfel de lucru pentru mine, despre Antihrist, nici despre razboaie ce o să vină, nici cu privire la viitor. „ Acestea sunt cuvintele exacte ale parintelui Iakovos și Mitropolitul spune că nici nu a  adăugat nici nu a scăzut din cuvintele sale.

Voi traduce acum cuvintele  Mitropolitului Neofit:

„Trebuie să menționez că există o epistolă deținute de o mănăstire de pe Muntele Athos, și ar fi bine pentru deținătorii de această epistolă să-l publice la un moment dat. Acest lucru se întâmplă să fie o epistolă către Bătrân Porfirie adresată parintelui Paisie Acum, am înțeles că conținutul acestei epistole ar putea fi contestat de unii dintre frații noștri spirituali, dar este bine să fie contestată decât să se cadă în exagerări. Acest epistolă a fost de la un om care a onorat și respectat pe parintele Paisie foarte mult Părintele Porfirie mi-a spus că Părintele Paisie este un om al lui Dumnezeu și a scris acestea pentru el:

Părinte drag, ce sa întâmplat cu tine ?Dacă Constantinopolul va fi eliberat sau nu, aceasta este preocuparea politicienilor și a conducătorilor militari, și nu a călugărilor, nici chiar a protopopilor. În cazul în care antihristul va veni, acest lucru trebuie să fie preocuparea  protopopilor și este de datoria lor de a informa oamenii. Și când vine momentul, Dumnezeu ne va oferi protopopi luminati, care vor lumina si poporul. Noi călugării, dacă suntem membri ai preoției, trebuie să liturghisim pentru mântuirea întregului univers. Și dacă se întâmplă să fim călugări simpli, trebuie să ne plângem pentru păcatele noastre. Acum, din cauza de dragostei mele pentru tine, și știind cât de mult te iubesc in Hristos, eu  iti  cer o regulă pentru a nu mai vorbi despre aceste lucruri din nou din marea ta iubire pentru Asia Mică și elenism.

Parintele Paisie, acest mare om a lui Dumnezeu, a făcut ascultare la această mare Bătrân al Batranilor, pr. Porfirie si de atunci a păstrat tăcerea cu privire la aceste probleme, pentru că el si-a dat seama că cel mai mic comentariu ar face  din nou exagerari de către vizitatorii săi extrem de impresionabili. Să nu mai vorbim ca unele dintre aceste cuvinte profetice nu erau ale lui, dar el a fost citat de către persoane diferite, sau citat greșit, și cu alte lucruri el a fost de multe ori citat de la un caiet de insemnari al tatălui său spiritual, Sfântul Arsenie din Capadocia, care sa întâmplat să fie nașul lui. St . Arsenie a primit darul profeției [sau a auzit lucruri de la alții] și a înregistrat o serie de lucruri Parintele Paisie, ar fi facut unele observații bazate pe acest caiet de insemnari avut în posesia sa. Acum, ce mai putem spune despre toate acest mare spirit de discernamant si veghere al parintelui Porfirie. Dar, în scopul de a avea acest răbdarea cu privire la evenimentele de la sfârșitul timpului exercitarea de răbdare sociala sau politica sau personala este extrem de necesara… Lucrarea Bisericii este de a elibera oamenii, să răscumpere oamenii Când oamenii inclina spre a interpreta semnele timpului și pe viitor, această manie despre lucrurile care vor veni este de multe ori alimentata de lupta cu caracter personal, purificarea inimii, traumele personale și nevoia noastră de a fi bine, pentru a vindeca patimile noastre. Aceasta este inima problemei. O dată am întrebat Evmenios Elder despre aceste lucruri, și el a răspuns foarte simplu. El a fost cea mai simpla dintre toți bătrânii, un om de foarte puține cuvinte, care nu-i place vorbesc spiritual fără sfârșit. El avea nevoie să fie inspirat de cineva sau de ceva, în scopul de a vorbi. Și când l-am întrebat despre toate discuțiile profetice care circula, el a spus: „Stii, eu personal nu cred că Hristos ar da doar 2000 de ani de har pentru a lumii, pur și simplu nu pare foarte mult timp pentru mine.”. Interviul din care cele de mai sus a fost tradus poate fi văzut de mai jos:

http://youtu.be/9aeF6-fPAJM

Conversație Elder Porfirie „Cu Părintele Paisie

Mai mult, Fr. Acachie, un ucenic spiritual al parinteluiPorfirie, într-o discuție recentă despre fratele său a furnizat informații utile despre acest subiect. După ce a fost întrebat în cauză și perioada de răspuns cu privire la opinia Elder Porfirie „, cu privire la problema de cărți de identitate grecești, Fr. Akakios răspuns după cum urmează:

„Permiteți-mi să vă spun, cel Bătrân a avut o filozofie oarecum diferit. El ne-ar spune sa nu ocupăm prea mult cu astfel de lucruri. Nu pentru că nu știa. El a înțeles totul. Dacă vă amintiți, așa cum a fost scris în cărți, atunci când el a mers la Patmos a trăit întreaga apocalipsa și știa totul despre final. Dar el nu vrea ca noi să ne ocupăm cu datele de eshatologie. El a spus că cel mai bun mod de a ne pregăti pentru venirea lui Hristos este de a elimina pe antihrist din interiorul nostru și să-l ocupam numai cu Hristos. Apoi, chiar dacă suntem chemați la martiriu, vom merge. Aceasta a fost filozofia de cel Bătrân.

Voi explica un eveniment. Vă veți aminti o brosura a Parintelui Paisie care a circulat  in anul1987 despre 666 și cărțile de identitate. În vara aceea, la sfârșitul lunii august, am fost la Sfântul Munte și m-am dus pentru a obține binecuvântarea de la Parintelui Paisie și pentru a  vorbit cu el un pic, deoarece am avut-o cu acest Elder o anumită relație. Dar de data aceasta cel Bătrân a fost foarte diferit de alte randuri cand l-am vizitat. El vorbea despre semnele timpului și despre Antihrist, cu un sentiment de mare urgență. La final, el a spus că nu a putut vorbi cu nimeni și mi-a spus să iau o brosura si sa ma duc. Deci, el a distribuit brosura pentru aproximativ treizeci de oameni care au fost acolo. Am plecat cu mai multi și aproape  de chilia lui, am deschis toti acesta brosura, dar când am pus mâinile mele să citească această broșură am dat seama că nu am luato. El mi-a oferit, dar nu mi-a dato personal cu mana lui. Așa că am fugit înapoi înainte de a închide ușa, așa că am primi si eu o brosura. Parintelui Paisie ma astepta la ușă cu broșura în mână. De îndată ce am ajuns sa uitat la mine în ochi și mi-a dat brosura. Și el mi-a spus de trei ori: „Vă mulțumesc, vă mulțumesc, vă mulțumesc.” Nu am înțeles ce a vrut să spună prin acest „mulțumesc”. Privirea din ochii sai se uita dincolo de mine în întregime.

Așa că am citit brosura și am părăsit Sfântul Munte. Am vizitat pe cel Bătrân [Porfirie]. Am vorbit un pic și apoi a spus că mâine vom vorbi mai multe. A doua zi a fost într-o duminică, iar după Sfânta Liturghie, așa cum a fost de obicei, ne-am dus la gradina cu domnul George, care a deținut o funcție înaltă în instanțele de judecată și după pensionare, el sa dedicat în cel Bătrân și a supervizat toate lucrările care mergea pe la mănăstire. După ce am spus câteva lucruri el [Bătrân Porfirie] a întrebat:

„Ai trecut de către Părintele Paisie”? „

I-am spus: „Da”.

„Ce ți-a spus?”

I-am spus  ca a fost distribuita o brosura, și așa mai departe.

„Ai această broșură?”

„Am , i-am spus.

Și a început să-l citesca. El a citit cu atenție. El mi-a zis apoi: Ah, nu sunt de acord. Nu am văzut lucrurile în acest fel.

Și apoi, fără să-mi dau seama cum… am început să răspund  Bătrânului Porfirie, dar nu cu gândurile mele sau vocea mea. Prin vocea mea a putut fi auzita vocea Parintelui Paisie și el a răspuns prin mine părintelui Porfirie. Și această conversație a avut loc pentru o lungă perioadă de timp, până când oficial Înalta Curte a declarat: „Dar Bătrânii nu sunt de acord.” Era un fenomen ce l-au spus Bătrânii, pe când eram încă un om tânăr a lumii și purtam  hainele lumești. Era chiar el dupa cum au spus Bătrânii pentru că nu am vorbit eu ci Starețul Paisie a vorbit prin mine. Și apoi mi-am dat seama de ce el mi-a zis el „mulțumesc”. Sufletul  meu l-a primit și ia dat ospitalitate si sa unit cu mine, în scopul de a vorbi cu părintele Porfirie cu privire la acest subiecte înfricoșătoare. Dar de ce a fost necesar acest lucru? După cum știm, el a fost capabil să comunice chiar și de departe. Dar acest lucru a fost un alt subiect. Acest lucru a fost pentru ca aceste subiecte să fie făcute publice și să devină cunoscute, astfel că ar putea fi o experiență. Când George a declarat că bătrânii nu sunt de acord, Elder Porfirie pedepsit spunând: „Nu, nu suntem de acord.”

Pentru a evita neînțelegerile, atât Porfirie si Paisie sunt mari sfinți. Dar chiar și în Vechiul Testament există incidente în care nici îngerii nu erau de acord, și Sfântul Ioan Gură de Aur explică bine acest lucru. Dacă vă amintiți, atunci când Profetul Daniel a fost in rugăciune și post a așteptat 21 de zile pe Arhanghelul Gavriil  să-l viziteze, el a spus că a așteptat atât de mult timp, deoarece îngerul de Persia nu ia permis să intre in frontierele sale și a fost necesar ca Arhanghelul Mihail să se implice și numai apoi a intrat. Și Sfântul Ioan Gură de Aur explică faptul că nici îngerii nu sunt intotdeauna de acord  deoarece ei nu știu totul. Fiecare a avut o poruncă de la Dumnezeu. Dumnezeu a dat o comandă  îngerului din Persia și alta pentru Gabriel, iar Arhanghelul Mihail a trebuit să se implice pentru ca îngerul de Persia sa inteleaga acest lucru si sa nu se opuna. Nici îngerii nu știu totul. Și Dumnezeu are motive sa spuna pe de o parte un lucru și pe de altă parte un alt lucru și pentru ei care nu știu totul nu s-au pus de acord. Acest lucru sa întâmplat cu Petru și Paul, Pavel și Iacov, Pavel și Barnaba. Alte ori Gură de Aur spune că au fost de acord sau ca nu sunt de acord din motive spirituale deși acestia au fost  purtători de Dumnezeu, etc, etc Deci, va rog, nu cred că spun nimic împotriva sfinților. Doamne ferește.

Apoi am răspuns, acum acest lucru este foarte important. I-am spus: Parinte, în zilele noastre  amândoi sunteti în interiorul Bisericii. Dacă nu sunteti amândoi de acord, pe care ar trebui să ne sprijinim, pe care ar trebui să credem, în ce mod ar trebui să mergem? „ Cel mai mare a răspuns foarte umil : „Noi toți, împreună, vom fi ascultători de Biserică.” Ne așteptăm ca Biserica  sa ghideze oamenii.

Cred că în 1998   in zilele Arhiepiscopului Serafim, o decizie a fost lansata in legatura cu 666 de pe ID-ul lui  dacă există el nu este pecetea lui Antihrist, dar nu am primi ID-ul pentru ca este o chestiune de conștiință. Această decizie a existat încă din 1998 redactata de către ierarhia Bisericii Greciei. Așteptăm ca ierarhii Bisericii, pentru a conduce poporul, astfel că nu va fi neintelegeri. Dumnezeu interzice acest lucru  să se întâmple. Dincolo de acest lucru, nu vreau să spun nimic. Nu vreau să ia o poziție cu privire la această chestiune. „

Video de care acest răspuns de Fr. Acachie a fost tradus poate fi auzit de mai jos:

Aș dori să subliniez în continuare că Fr. Vasilios Voloudakis, în cartea lui Antihrist, numărul 666 și temerile creștinilor (greacă) scrie la paginile 109-110 cu privire la ce  a urmat dupa ce parintelui Porfirie la oprit pe  Parintelui Paisie:

„Paisie Părinte a continuat pentru o perioadă scurtă de timp sa vorbeasca exclusiv de problematica numarului 666  la persoane, iar apoi sa oprit de-a face aceasta cu pasiune despre acest subiect. De fapt, cineva mi-a spus recent că atunci când a plecat în 1990 la Muntele Athos și a cerut Fr. Paisie despre tema de 666 și cărțile de identitate, el a răspuns: „Ce vrei? De ce te ocupi singur cu aceste lucruri ?Ocupa-te de Hristos și de Biserica!

O clarificare de Sfântul Barsanuphios

Pentru cei un pic tulburati de toate acestea, în ceea ce privește în mod special unele din profețiile pe care parintele Paisie le-ar fi pus in circulatie si care nu reflectă în întregime o revelație divină, următorul citat din Sf. Barsanuphios, în răspunsul său la întrebarea 604, ar putea ajuta la clarificarea lucrurilor:

Fie ca toți Părinții, tuturor sfinților care au plăcut lui Dumnezeu și a oamenilor drepți și slujitorii autentici ai lui Dumnezeu, roagă-te pentru mine. Dar nu cred că, chiar dacă acestia au fost sfinți, ei au fost capabili să înțeleagă cu adevărat toate adâncurile lui Dumnezeu. Pentru Apostolul spune: „Noi cunoaștem în parte și prorocim în parte.” Și din nou: „Pentru cine este dat prin Duhul”, singurul lucru pe care și celelalte, și nu toate aceste lucruri într-un singur om, dar unele lucruri, astfel, și alte lucruri diferit. Cu toate acestea, unul și același Duh funcționează in toate lucrurile. Cunoscand lucrurile lui Dumnezeu, care le sunt de neînțeles, a strigat Apostolul, spunând: „O, adâncul bogăției și înțelepciune și cunoaștere (gnosis) lui Dumnezeu! O, cât de nepătrunse judecățile Lui, și nedetectabile căile Lui! Pentru cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui? „ Și restul.

Când aud de la unul dintre ei care a auzit de la Duhul Sfânt ceea ce  spune, aceasta este un răspuns de asigurare spirituala și suntem obligați să credem. Când vorbește cu privire la aceste cuvinte și nu-l găsiti ca spune asta, atunci aceasta nu este de la un răspuns de asigurare spirituală, dar este de la una din lectiile pe care le-a primi de la profesori sai și acordând o atenție la cunoștințe (gnosis) și înțelepciune, el le-a facut cunoscute insa nu sunt de la Duhul Sfant.

Iată! Ați auzit cu toții de nebunia mea. Liniște și apoi să fim ocupati cu Dumnezeu și  încetarea de vorbire zadar, să acordati o atenție mare la patimile voastre, despre care patimi vi se va cere să da-ti socoteală în Ziua Judecății. Cu privire la aceste lucruri nu vi se va cere: „De ce nu știți aceste lucruri sau să ii învatati pe altii acestea?!

sursa articol

http://www.johnsanidopoulos.com/2012/03/controversial-end-time-prophecies-by.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s