Criza in SUA guvernul federal a inceput sa se inchida

 

Criza in SUA: Guvernul federal a inceput sa se inchida. Serviciile neesentiale, primele victime
 
Guvernul federal american a inceput sa se inchida, partial, marti dimineata, in urma neintelegerii intre republicani si democrati pe legea finantarii guvernului.

Serviciile neesentiale au inceput sa fie inchise, conform ordinelor emise de Casa Alba la prima ora, iar aproape un milion de angajati federali sunt fortati sa isi ia concediu neplatit. Este pentru prima data in ultimii 17 ani cand are loc o asemenea situatie, scrie AP.S-a ajuns aici pentru ca democratii presedintelui Barack Obama si republicanii nu au reusit sa se puna de acord inainte de termenul-limita de miezul noptii, luni, pentru a aproba guvernul federal temporar. Prin urmare, Casa Alba a ordonat agentiilor federale sa inceapa procedurile de inchidere.

La miezul noptii, republicanii din Camera Reprezentantilor cereau ca Senatul sa negocieze cererea lor privind o amanare de un an a legii sanatatii initiata de Obama (Obamacare), care prevede ca toti americanii sa fie asigurati.

Criza din Congresul american, explicata – Se va inchide Guvernul SUA?

Liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, democrat, a respins ideea, argumentand ca congresmenii democrati nu vor intra in negocieri privind cheltuielile „cu arma la tampla”, sub forma inchiderii guvernului federal. „Legea sanatatii merge inainte, nu o puteti inchide”, a scris Obama pe Twitter dupa depasirea termenului-limita in Camera. Acesta a dat asigurari ca armata va continua sa opereze in ritm normal.

Prin urmare, Obamacare incepe sa fie implementata. In plus, in pofida inchiderii guvernului federal, serviciile declarate esentiale, inclusiv operatiunile militare si beneficiile pensionarilor, vor continua sa functioneze.

Aproape un milion de angajati federali vor intra insa in concediu fortat, centrele veteranilor, parcurile nationale si majoritatea agentiei spatiale si alte operatiuni guvernamentale intra in procesul de inchidere.

Obama a dat vina pe situatie pe republicanii din Camera, pe care i-a acuzat ca incearca sa lege finantarea guvernului federal de cereri ideologice „pentru a iesi la liman dupa ce au facut promisiuni imposibile fractiunii de extrema dreapta din partidul lor”.

Presedintele Camerei, republicanul John Boehner, a raspuns ca „poporul american nu doreste o inchidere si nici eu nu o doresc. Insa noua lege a sanatatii are un impact devastator… Ceva trebuia facut”.

Analistii sustin ca economia nu va suferi pagube ireparabile in urma inchiderii, desi pe piata bursiera s-a simtit efectul acesteia.

sursa

http://www.ziare.com/international/america/criza-in-sua-guvernul-federal-a-inceput-sa-se-inchida-serviciile-neesentiale-primele-victime-1259882

 

update

Reclame

One response to “Criza in SUA guvernul federal a inceput sa se inchida

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s