Învățăturile lui Alexandru Vlahuță către fiica sa Margareta

Prin exemplul nostru putem schimba lumea

“Simplitatea este sofisticarea finală.” – Leonardo da Vinci

Învățăturile lui Alexandru Vlahuță către fiica sa Margareta, atunci când a împlinit 17 ani; scrisoarea poate fi văzută la casa memorială a lui Vlahuţă de la Agapia:

“Să trăieşti Mimilică dragă, să fii bună, să fii bună pentru ca să poţi fi fericită! Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru că mai întâi nu pot fi iubiţi şi al doilea… al doilea, de! Norocul şi celelalte pere mălăieţe, care se aseamănă cu el, vin de afară, de la oameni, de la împrejurări, asupra cărora, n-ai nici o stăpânire şi nici o putere, pe când fericirea, adevărata fericire, în tine răsare şi în tine înfloreşte şi leagă rod când ţi-ai pregătit sufletul pentru el. Şi pregătirea aceasta e operă de fiecare clipă. Când pierzi răbdarea împrăştii tot ce ai înşirat şi iar trebuie să o iei de la capăt. De aceea vezi atât de puţini oameni fericiţi… atâţia cât merită.

A, dacă nu ne-am iubi pe noi aşa fără măsură, dacă n-am face atâta caz de persoana noastră şi dacă ne-am dojeni de câte ori am minţit, sau ne-am surprins asupra unei răutăţi, ori asupra unei fapte urâte, dacă în sfârşit, ne-am examina mai des şi mai cu nepărtinire (lesne-i de zis!), am ajunge să răzuim din noi, partea aceea de prostie fudulă, de răutate şi de necinste murdară, din care se îngraşă dobitocul ce se lăfăieşte în nobila noastră făptură.

Se ştie că durerea este un minunat sfătuitor. Cine-i mai deschis la minte trage învăţătură şi din durerile altora.

Eu am mare încredere în voinţa ta. Rămâne să ştii doar ce vrei. Şi văd că ai început să ştii şi asta. Doamne, ce bine-mi pare că ai început să te observi, să-ţi faci singură mustrări şi să-ţi cauţi vina.

Aşa, Mimilică dragă, ceartă-te de câte ori te simţi egoistă, de câte ori te muşcă de inimă şarpele răutăţii, al invidiei şi al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii şi suflet larg, cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată, de câte ori deşertăciunea te îndeamnă să strigi: ”Uitaţi-vă la mine!”, dar mai ales aş vrea să scriu, de-a dreptul în sufletul tău aceasta: “Să nu faci o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roşesti”. Nu e triumf pe lume, nici mulţumire mai deplină, ca o conştiinţă curată.

Păstrează scrisoarea asta. Când vei fi trăit cincizeci de ani ai să o înţelegi mai bine. Să dea Dumnezeu să o citeşti şi atunci cu sufletul senin de azi!

Te îmbrăţişează cu drag, Al. Vlahuţă Când ai împlinit şaptesprezece ani.”

De-am gandi toti parintii aşa, să insuflam copiilor nostri o astfel de moralitate, am trăi într-o lume mai bună.

Pe piatra funerară a mormântului unui episcop anglican aflată în criptele Mănăstirii Westminster stau scrise următoarele cuvinte:

Când eram tânăr și liber, iat imaginația mea nu cunoștea limite, am visat să schimb lumea. Când am mai îmbătrânit și am devenit mai înțelept, am descoperit că lumea nu se poate schimba, așa că m-am decis să îmi reduc pretențiile și să schimb doar țara mea. Nici aceasta nu s-a lăsat schimbată. Când am ajuns la anii senectuții, mi-am propus într-o ultimă încercare disperată să îmi schimb doar familia, pe cei care îmi sunt dragi, dar vai!, niciunul nu s-a lăsat schimbat. Acum, când zac pe patul de moarte, îmi dau în sfârșit seama de adevăr: dacă m-aș fi schimbat pe mine însumi, aș fi contribuit prin exemplul meu personal la schimbarea familiei mele. Inspirat și încurajat de această reușită, aș fi putut face mai multe lucruri bune pentru țara mea, și cine știe, poate că aș fi schimbat într-adevăr lumea.

Pretuieste-ti viata: Dacă vrei să știi cât valorează un an, întreabă un student care a picat examenul. Dacă vrei să știi cat valorează o lună, întreabă o mamă care a născut prematur copilul. Dacă vrei să știi cât valorează o zi, întreabă pe cineva născut pe 29 februarie. Dacă vrei să știi cât valorează o oră, întreabă doi îndrăgostiți care abia așteaptă să se întâlnească. Dacă vrei să știi cât valorează un minut, întreabă un om care tocmai a pierdut trenul. Dacă vrei să știi cât valorează o secundă, întreabă un șofer care tocmai a evitat un accident. Dacă vrei să știi cât valorează o viață, întreabă-te ce simți când pierzi pe cineva drag. Timpul este adevărata comoară. Prețuiește fiecare moment.

“Duhul nostru este din Dumnezeu, deci numai in Dumnezeu el isi poate gasi linistea si fericirea.”Fericitul Augustin

 

sursa

http://treziredivina.wordpress.com/

 

Anunțuri

One response to “Învățăturile lui Alexandru Vlahuță către fiica sa Margareta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s