A inceput a doua si ultima criza a caselor in SUA

ATENTIE ROMANIA, incepe derularea uni mecanism financiar „contra naturii” in America – „Eminent Domain”. „Rascoala” impotriva bancherilor pleaca din Richmond – California. Un mecanism care trebuie avut in vedere de romani.

A inceput a doua si ultima criza a caselor in SUA, care se prefigureaza a fi o lupta intre unii politicieni necorupti si bancheri. Este o ultima sansa pentru amindoua entitatile, nici una dintre ele parind sa nu mai aiba vreo alta sansa.

„Rascoala” impotriva bancherilor a inceput de numai citeva zile, in Richmond -California, unde ca in intregul stat american, autoritatile si populatia se confrunta cu o situatie extrema si anume, din ce in ce mai multe falimente datorate incapacitatii foarte multor americani din zona de a-si mai platii ratele la case , ei lasind in urma lor totul si plecind in bejenie.

Bancile nu spun nimic si incearca prin diverse mecanisme sa prelungeasca agonia si sa gaseasca modalitati de a indatora si mai mult pe bietii oameni, ei fiind in situatia in care nu mai au nici loc de munca, nu mai au nici posibilitatea de  a gasii altul si sint paralizati finanicar. 

Primarul din Richmond, a iesit la rampa cu un model economic zonal, care dupa mine va fi copiat in toata America si care este in totala contradictie cu ceea ce doresc bancherii cit si cu sistemul capitalist care promoveaza proprietatea privata, dar o vede in dezvoltarea ei, ca fiind sursa de imbogatire a bancherilor si a unui grup corupt de capitalisti fara scrupule. 

Totul a inceput de la potentiala aplicare a legii „eminent domain” in zona real estate, a imobiliarelor.

 

Ce inseamna „eminent domain”? Este o prevedere legala , prin care statul poate intra in posesia unor proprietati private din anumite motive si le poate folosii in scop public, strategice pentru comunitate sau chiar pentru un stat anume. Statul ofera un pret al momentului pentru o proprietate, celui care o detine si incepe dezvoltarea proiectului. 

Primarul din Richmond, care a ajuns faimos in SUA de citeva zile, a gindit folosirea acestui acestui mecanism “eminent domain”, in ideea de a prelua toate casele cu datoriile bancare “underwater” cum spun ei, adica in imposibilitatea de a mai fi platite ratele scadente la banci.

In Richmond, peste 80% din case sint grevate de datorii la banci, cu diferite sume, marea parte a proprietarilor fiind in situatie dificila sau in imposibilitate de plata, numarul acestora din urma, doar la o simpla evaluare fiind in jurula 624 de case. Cum ruleaza mecanismul?

In principal, Primaria preia casele in imposibilitate de plata, direct de la banci, carora le propune sa cumpere aceste case la pretul pietei, negociat, dupa care le ofera inapoi familiilor , la un pret mult mai mic si urmind ca ei sa plateasca rate mult mai mici.

Pretul caselor in California a scazut foarte mult, ca pe intreg teritoriul american si o casa care valora in 2004, peste 450.000 de dolari, acum este sub 140.000 de dolari.

De unde are bani Primaria pentru un asa proiect, ar intreba foarte multi, din moment ce fodurile sint extrem de limitate si vedem ce se intimpla cu Detroit-ul si alte mari orase americane in faliment?

Primaria a intrat in contract cu o companie financiara de fonduri mutuale, Mortgage Resolution Partners(M.R.P), care va trebui sa conduca la bun sfirsit planul si care se ofera sa cumpere datoriile proprietarilor, la pretul negociat de Primarie cu bancile creditoare, dupa negocieri.

Dupa cumpararea acestor case de la banci, MRP va reduce plata lunara corespunzator, de exemplu, o casa a fost cumparata la 400.000 de dolari, iar acum valoarea ei este de 300.000 de dolari, iar Primaria negociaza cu banca la o valoare finala de cumparare de 240.000 de dolari. Odata ce primaria are controlul asupra acestei proprietati, pentru ca a aplicat “eminente domain”, ea permite proprietarilor, care sint aceasi, sa cumpere casa la un pret foarte putin mai mare, de exemplu 270.000 de dolari. Profitul de 30.000 de dolari va intra in bugetul Primariei, iar investitorii de la MRP vor cumpara loan-ul si vor plati primariei cei 30.000 de dolari in prima faza, dupa care vor plati un procent din dobinda lunara catre primarie, MRP fiind de data aceasta firma care tine mortgage-urile acestor case si primeste lunar ratele.

In acest fel guvernul local, Primaria are un profit pe care il poate folosi in scopuri comunitare si plati pentru anumite lucrari, rezidentii au o casa la care au o plata lunara mult mai mica si pe care o pot duce si isi pastreaza casele fara sa declare faliment, iar MRP face un profit dintr-o dobinda mai mica decit banca si ofera un procent din ea Primariei.

Care sint nemultumirile bancherilor, care evident ca sint afectati masiv de aceasta masura? Mortgage Bankers Association(MBA), care apara drepturile bancilor de a oferii si recupera mortgage-uri, se opune total, cum era si normal, unei asemenea masuri, ei recurgind chiar la amenintari voalate la adresa Primariei si proprietarilor de case. Ei spun ca pretul mult mai mic al caselor pe care acesti proprietari il platesc Primariei, datorita taxei de proprietate, nu le mai da voie acestor prorietari sa poata lua imprumuturi de valori mari folosind casa ca si colateral (equity), deci nu li se vor mai aproba linii de credit si alte instrumente de credit.

In al doilea rind, perversi de bancheri merg pe partea sentimentala si spun oamenilor ca economia se va reface, dar ei nu vor putea lua cu mult mai mult decit ultimul pret acceptat, actualul si in felul acesta casa lor nu va mai fi un suport material la pensie.

In al treilea rind , ei vorbesc de faptul ca taxele pe care le-ar fi luat Primaria, acum sint mai mici datorita pretului proprietatii, ceea ce va duce la o scadere a incasarilor in timp ale Primariei si deci probleme cu acoperirea costurilor serviciilor comunitare si va pune in pericol economia locala.

In al patrulea rind, bancile pot anunta o scadere a creditului in general pentru cetatenii din zona, bancile oferindu-le diverese credite in conditii mult mai dificile decit pina acum.

Raspunsul Primarului din Richmond, Gayle Mc Laughlin a fost: ”Dupa ani de zile , in care am asteptat un semn de sprijin al bancilor, prin care sa colaboreze cu guvernul federal in gasirea de solutii pentru valul de falimente intr-o economie in cadere permanenta, noi am facut pasul de sprijin catre locuitorii zonei, pentru a-i sprijinii.”

Totul a luat pe nepregatite pe bancheri si reactia lor nu poate fi una dura, pentru ca ar crea o imagine proasta bancilor pe care e reprezinta si cetatenii ar pune problema ca au ajutat multe banci mari sa iasa din faliment cu banii contribuabililor, iar acum ca Primaria a gasit solutie, ei ar dori sa o anuleze?

MRP avea planuri financiare, dar fara aportul Primariilor nu au cum sa de-a drumul la nici un plan, ceea ce in Richmond s-a intimplat, primarul fiind o figura emblematica de citeva zile, pentru orasul lui, dar si un exemplu pentru multe comunitati.

Diferenta este ca MRP, fata de bancile avare, nu poate vinde proprietatea, daca locatarii nu platesc, ci MRP trebuie sa discute modalitatile de plata cu Primaria, care prin “eminent domain” are drepturi contractuale si detine legal proprietatea.

Cu citeva zile in urma, Primaria din Richmond a trimis scrisori la 32 de banci care au oferit imprumuturi pentru cele 624 de case in imposibilitatea de a platii ratele si s-a oferit sa le cumpere la o valoare cu un discount semnificativ.

Bancile vor fi greu sa refuze, pentru ca economia este in pragul falimentului si este greu de crezut ca isi va reveni iar preturile cu siguranta vor fi din ce in ce mai mic, ele riscind sa piarda mai multi bani si sa treaca prin proceduri de faliment costisitore si de durata, timp in care pot rula banii luati de la MRP in alte imprumuturi si investitii.

Daca bancile nu vor accepta, primarul din Richmond, i-a anuntat ca Primaria va trece casele in proprietatea ei prin “eminent domanin”, iar in final va plati o valoare dorita de ei, in concordanta cu pretul actual al pietei si chiar mai mic.

Prin acest mecanism, Primaria Richmond isi pune problema de a ajuta peste 4.600 de case din regiune, care sint sub presiunea bancilor si ai caror proprietari nu au locuri de munca si fonduri pentru a-si plati ratele, dupa cum ne arata San Francisco Chronicle, ziarul zonal.

Primarul a spus ca nu vede de ce Wall Street a putut fi ajutat, iar cetatenii, care au ajutat Wall Street-ul si bancherii, nu pot fi ajutati in situatia dificila in care se afla cu familiile lor.

Primarul spune ca acesti rezidenti care isi vor pastra casele, vor fi un cistig pentru comunitate, isi vor pastra prietenii si vor gasii solutii locale, fara a emigra in alte zone ale SUA si sa puna presiune pe alte comunitati, isi vor putea dezvolta familiile si vor fi mult mai fericiti.

Bancherii vor face presiuni zonale, oferind mult mai greu credit companiilor din zona, pentru ca acestia sa concedieze o serie de muncitori, pentru a le da o “lectie” celor din oras, dar daca vor face acest lucru, situatia va fi din nou dificila pentru ei, pentru ca ar urma falimentul companiilor si in felul acesta nu isi vor mai putea recupera sume foarte mari.

Mesajul Primarului din Richmond a fost: “credeti in ceea ce fac si intelegeti ca trebuie sa ne organizam, luati politicienii care lupta pentru oameni, de partea voastra si sa mergem inainte. Faceti in asa fel incit sa aratati bancilor ca stiti ce faceti si ca sinteti hotariti si seriosi in a duce casele la pretul real !”

In numai doua zile, alt guvern local din California a aratat adeziunea lui la acest mecanism, cel din San Bernardino County si mai sint si alte comunitati de pe teritorul Americii care doresc acest lucru. Poate ca ei nu doresc constient o demolare a unor principii mincinoase ale capitalismului, dar o fac si incep sa adune furia impotriva acestor bancheri care au distrus totul in jurul lor.

Care este reactia politicienilor de la Washington, care in cea mai mare parte sint ancorati la interesele bancilor si sint de o perversitate extrema. Ei doresc sa blocheze aceasta inititativa printr-o lege noua in Congres.

Cea mai recenta initiativa, de acum citeva zile, a fost a Republicanului de California John Campbell, care a introdus in Congres legea “Defending American Taxpayers from Abusive Government Taking Act”.

Deja acesti politicieni se vad in situatia in care se da o lovitura zdrobitoare companiilor de asigurari ,care nu mai au cum sa puna niste preturi exorbitante de plata lunara pentru proprietarii de case, datorita unui pret al casei mult mai mic, asigurat.

Deci sistemul este lovit prin acest mecanism, din toate partile. Este clar ca se lupta pe viata si pe moarte pentru scoaterea in afara legii a acestui mecanism, dar fiecare stat are legislativul lui , iar oamenii nu mai pot suporta teroarea acestui capitalism salbatic care le-a luat totul.

Ce spun asociatiile agentilor imobiliari si California?

California Association of Realtors (CAR), se opune categoric acestui mecanism, prin care guvernele locale utilizeaza dreptul lor de “eminent domain” si contractului cu firma financiara MRP. Acesti sacali care au rupt bugetele de familie ale multor rezidenti din California, spun cu pervesritate ca:”CAR crede ca acapararea imprumuturilor(mortgage-urilor) de la o banca privata si oferirea lor unei alte entitati financiare, nu poate face obiectul unui “eminent domain”.

Acapararea acestor mortgage-uri de catre MRP, in colaborare cu guvernele locale, va descuraja bancile in a mai imprumuta aceste comunitati care implementeaza “eminent domain”, pentru ca aceste banci vor intelege ca foarte curind, aceiasi actori ar putea acapara si alte imprumuturi, ori de cite ori propietari nu pot face fata platilor, iar in final bancile vor pierde sume considerabile.

Pentru acest motiv, bancile vor acorda imprumuturi mult mai costisitoare, avind in vedere lipsa unui bun colateral de valoare, a unei garantii , deci vor pune dobinzi mult mai mari la imprumuturile celor din zonele in care a fost aplicat “eminent domain”. Iar guvernul federal nu va mai asigura parte din aceste imprumuturi, asa cum a facut-o pina acum, in colaborare cu bancile americane mari.”

Ce ziceti de aceasta pozitie a disperarii acestui cuplu guvern american- banci? Se vad in mare pericol. In final, tot ei, ameninta ca in continuare , exista posibilitatea ca bancherii sa nu mai acorde imprumuturi in zonele care au aderat la mecanismul “eminent domain” si au acceptat propunerea primariilor.

Dar aceste asociatii in cirdasie cu bancile, nu spun ca pierd ele un avantaj urias care il aducea colaborarea lor cu bancile si prin care ofereau banii celor ce doreau sa isi cumpere case si ii duceau in sclavagism si subordonare, le distrugeau familiile si personalitatea si creau din ei oameni darimati financiar si social.

In acelasi timp, aceste asociatii si banci mari americane, nu spun ce dezavantaj ar exista pentru omul de rind si nu spun de ce nu intra chiar ei in colaborare, daca doresc binele oamenilor si doresc alinierea preturilor la valorile pietei actuale, asa cum acesti magari promoveaza ideea ca acest capitalism traieste prin piata libera si mecanismul de reglare a cererii si ofertei.

Pe de alta parte Mortgage Bankers Association, critica si ei planul, pentru ca li se ia o bucata buna de profit pe care il aveau exploatind milioane de oameni care au crezut ca prin cumpararea unei case pot avea linistea unei familii.

Acestia spun ca “programul este o solutie provizorie si de scurta durata pentru citeva familii care sint in imposibilitate de plata (Citeva familii, cind discutam de zeci de milioane de case care sint “underwater”?!?!)”. La fel, ei ameninta ca viitorii doritori de imprumuturi de la banci nu vor mai avea acces la o dobinda relativ mica ci vor trebui sa imprumute foarte scump de la bancile carora li s-au luat clientii pe care ii jumulea luna de luna.

Tot ei spun ca acest program nu este constitutional si va aduce mari probleme comunitatilor care il adopta.

Mai mult, in disperare extrema, Association of Mortgage Investors, numesc acest mecanism de “eminent domain” ca fiind o “taxa” si spun ca el este in beneficiul MRP, care este un investitor privat si care nu poate fi un Robin Hood.

Aceste agentii imobiliare, banci si polticieni sint cutremurati din toate incheieturile si ameninta in stinga si in dreapta, lasind sa se inteleaga ca vor izola financiar comunitatile care vor accepta acest mecanism.

Ei uita ca la acest fond al MRP, poate participa orice om de rind si companie din comunitate, care pot sa isi depuna banii si sa lege economiile lor de dezvoltarea comunitatii din care face parte.

Tot acesti sacali fara scrupule, spun ca MRP este un fond de investitii care nu urmareaste piata libera , pentru ca are intelegeri cu guvernele locale (dar ei au urmarit piata libera, cind au fortat preturi artificiale la zeci de milioane de case si cind au dat imprumuturi cu nici un avans, creind o economie artificiala?).

Ei merg si mai departe, incercind sa sensibilizeze opinia publica, spunind “ca veniturile care erau realizate inainte de catre banci, mergeau, in parte, la fondurile de pensii, pentru ca bancile faceau investitii din fondurile de pensii si in felul asta puteau garanta aceste fonduri si in viitor acest mecanism va aduce un mare prejudiciu acestui fond de pensii zonal sau statal (Dar cum au garantat aceste banci fondurile de pensii din Detroit, din moment ce la ultima sedinta a primariei de acolo s-a luat hotarirea sa li se dea pensionarilor cite 10 centi pentru fiecare dolar? Cum se face ca Philadelphia are numai 46% din fondul de pensii asigurat, restul a fost jefuit? Cum se face ca New Orleans are numai 61% din fondul de pensii asigurat, restul a intrat in tranzactii paguboase pentru popor si extrem de benefice pentru acesti bancheri? Cum se face ca Las Vegas are nmai 64% din fondul de pensii asigurat, in rest a fost jefuit de bancherii si cei de pe Wall Street, lasind pe acei batrini care au pus bani pentru scoaterea sistemului bancar din criza indusa de pungasii de pe Wall Street, sa sufere de foame si fara pensii?)”.

Acesti bancheri doresc sa puna fata in fata, intr-o lupta inegala, pe cei ce platesc mortgage-urile cu cei ce nu mai fac fata ratelor lunare, spunind ca “nu este corect ca cei ce platesc periodic, sa sufere pentru un mic procent care nu isi mai pot plati datoriile”, fara sa spuna ca acest procent creste permanent iar economia creaza circumstantele ca in scurt timp, numarul lor sa depaseasca pe al celor ce inca mai pot platii.

Ce spunem noi?

Pai spunem ca acest sistem capitalist, nu mai este capitalist, asa cum au dorit parintii moderni ai lui, ca el nu mai exista dar inceraca sa poarte aceasi emblema care nu ii face cinste.

Putem spune ca acest “eminent domain”, este un prim pas catre o nationalizare a locuintelor, ca singura solutie la dezastrul economic generat de bancheri, nationalizare care nu este pe placul sacalilor de pe Wall Street.

Putem spune ca, in momentul cind sume enorme vor veni dinspre China si care va fi la scara mai mare, un colaborator al guvernelor locale, de genul celui pe care il reprezinta acum MRP, capitalismul nu va mai exista.

Spunem ca acest capitalism cameleonic, nu poate si nu are cum sa reziste, prin adoptarea principiilor socialiste, atunci cind bancherii nu mai pot fura.

As dori ca dumneavoastra sa faceti comentariile de rigoare si sa avem o dezbatere pe aceasta tema, pentru ca este clar faptul ca sint ultimele rabufniri ale unui sistem care isi neaga principiile si nu stie in ce directie sa o apuce.

Adrian Cosereanu

sursa

http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1135:atentie-romania-incepe-derularea-uni-mecanism-financiar-qcontra-naturiiq-in-america-qeminent-domainq-qrascoalaq-impotriva-bancherilor-pleaca-din-richmond-california-un-mecanism-care-trebuie-avut-in-vedere-de-romani-&catid=1:latest-news&Itemid=50

Reclame

One response to “A inceput a doua si ultima criza a caselor in SUA

 1. Doamne ajută,
  Cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos şi al Maicii Sale
  s-a mai terminat un nou studiu biblic ortodox:
  Sfânta Liturghie în Noul Testament
  http://binevestitorul.wordpress.com/2013/08/05/sfanta-liturghie-in-noul-testament/
  P.S. Orice corectare şi completare este binevenită!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s