Deputaţi şi miniştri bulgari, asediaţi de protestatari

Deputaţi şi miniştri bulgari, asediaţi de protestatari în clădirea Parlamentului

Treizeci de deputaţi, trei miniştri şi jurnalişti au fost blocaţi timp ce cinci ore marţi seară în clădirea Parlamentului bulgar de către manifestanţii care protestează de 40 de zile împotriva guvernului „oligarhiei” care conduce, conform acestora, ţara

Deputaţi şi miniştri bulgari, asediaţi de protestatari în clădirea Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 2.000 de manifestanţi, conform unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, au înconjurat Parlamentul unde se aflau trei comisii pentru o actualizare a bugetului.

Trei miniştri – al Economiei, Dragomir Stoinev, al Finanţelor, Petar Ciobanov, şi ministrul Muncii şi Afacerilor sociale, Hassan Ademov – se aflau de asemenea în interiorul Parlamentului, conform posturilor de televiziune BNT şi bTV.

În total 109 persoane – deputaţi, miniştri, jurnalişti şi personal al parlamentului – au fost blocaţi în clădire, conform poliţiei.

Poliţia se pregătea în cursul serii să realizeze o evacuare a persoanelor blocate într-un autobuz atacat de manifestanţi care au spart geamurile vehiculului. Televiziunile arătau imagini cu mai mulţi manifestanţi şi un poliţist rănit.

Mii de manifestanţi defilează zilnic la Sofia pentru a protesta faţâ de corupţia puterii şi pentru a cere noi alegeri.

 

Autoincendierile şi manifestaţiile împotriva sărăciei de iarna trecută au provocat căderea guvernului conservator condus de Boiko Borissov în februarie.

Noul guvern de tehnocraţi format după alegerile legislative anticipate de la 12 mai, susţinut de socialişti, este la rândul său sub presiunea manifestaţiilor de stradă organizate de către mişcările societăţii civile.

Într-un prim comentariu marţi seară, Boiko Borissov a cerut demisia imediată a premierului, Plamen Oreşarski: „Insist pentru o demisie imediată a guvernului. Este singurul mod de a calma oamenii”, a declarat acesta, citat de agenţia de presă bulgară Focus

 

de Ana Borlescu

sursa

– Mediafax

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s