Un scenariu catastrofal?! Sa ne fereasca bunul Dumnezeu, de asemenea grozavii!

 
Muntele Crapat
  Avertisment dat omenirii
Proportiile calamitatii care s-a abatut asupra Asiei, vor pali în  comparatie cu evenimentul apocaliptic care se apropie, avertizeaza  oamenii de stiinta englezi si americani. Ei sustin ca Pamântul se va  confrunta în curând cu un fenomen tsunami mai distrugator decât orice  catastrofa naturala din timpurile moderne.
 • Cercetatorii spun  ca un val tsunami enorm provocat de viitoarea eruptie a vulcanului din  La Palma, insulele Canare, va acoperi coasta de est a Statelor Unite si  vestul Europei, înecând milioane de locuitori.

  La aceasta ora,  ochii geologilor din întreaga lume sunt atintiti asupra insulelor  Canare, din largul coastelor marocane. Aici se afla ceea ce savantii  considera a fi pericolul numarul unu pentru omenire: vulcanul Cumbre  Vieja, de pe La Palma, una din cele sapte insule vulcanice care compun  Canare.

  Oamenii de stiinta cred ca în urmatoarele doua  decenii, aceasta zona va fi scena unei catastrofe mondiale. Dezastrul va  fi declansat de naruirea insulei La Palma, în urma eruptiei vulcanului  Cumbre Vieja.

  Muntele crapat La Palma a intrat în atentia  geologilor la mijlocul secolului trecut. În anul 1949, eruptia lui  Cumbre Viejo a provocat o crapatura imensa în partea vestica a  versantului vulcanului. Peretele de roca a alunecat patru metri spre  mare, înainte de a se opri brusc. De-abia în anii ’90, cercetatorii au  realizat cât de aproape a fost prapadul. Astazi, savantii considera ca  pe insula exista toate conditiile ideale pentru naruirea ei.

  Datele adunate arata ca urmatoarea eruptie va provoca prabusirea în  ocean a unei mase de roca de 500 de kilometri cubi, cântarind 500 de  miliarde de tone. Consecinta? Un tsunami de proportii gigantice.  Potrivit lui Bill McGuire, directorul Centrului de Cercetari Benfield  Grieg Hazard de la Universitatea din Londra, valul va avea câteva sute  de metri înaltime si o viteza de 800 de kilometri pe ora:

  “Va  fi afectat întregul Ocean Atlantic . Dupa ce va devasta insulele din  împrejurimi, mega-tsunami va atinge într-o ora coasta de vest a Africii.  În opt-noua ore, valuri cuprinse între 20 si 50 de metri vor traversa  aproape 7000 de kilometri si se vor napusti asupra Insulelor Caraibe si  coastelor estice ale Statelor Unite si Canadei. Primul mare oras lovit  va fi Boston, urmat de New York si de restul oraselor de pe tarm, pâna  la Miami .”

  Haos si teroare

  Cercetatorul britanic spune ca socul va fi amplificat de particularitatile fenomenului tsunami: “Când soseste, un astfel de val tine timp de 10-15 minute. Este ca un  val urias de apa, care tot vine si nu se mai termina. Nimic nu-i poate  sta în cale. Chiar daca populatia va fi avertizata din timp, panica si  aglomeratia de pe autostrazi vor împiedica milioane de locuitori din  marile orase sa se puna la adapost.

  Cu câteva minute înainte  de producerea cataclismului lichid, oamenii vor vedea cum apa din  apropierea tarmului se va retrage, absorbita de valul care se apropie.  Localnicii vor putea zari fundul marii pe o distanta de sute de metri.  Apoi, uriasul val de apa va izbi regiunile de coasta. Distrugerile vor  fi inimaginabile.

  Tsunami va matura totul în cale, pe o  adâncime de 20 de kilometri. Zgârie-norii se vor prabusi, podurile vor  fi rupte în bucati, padurile si micile localitati vor fi zdrobite de  valuri. Dupa ce întregul val va spala tarmul, tsunami se va retrage,  tragând dupa el oameni si ruine, ca un aspirator. Cei care vor avea  norocul sa supravietuiasca impactului, se vor trezi în largul oceanului.

  Milioane de oameni vor muri, nemaivorbind despre efectul pe care-l va avea asupra lumii disparitia inimii urbane a Americii.”

  Monstrul lichid

  Sumbrul scenariu a fost confirmat de simularile efectuate de  cercetatorii americani de la Universitatea din California si de savantii  Institutului Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich . Conform  doctorului Stephen Ward, naruirea versantului vestic al muntelui va avea  drept rezultat formarea unei coloane de apa de aproape 900 de metri  înaltime. Energia eliberata de colapsul insulei, va fi egala cu  electricitatea consumata de Statele Unite într-o jumatate de an.

  |n 10 minute, giganticul val va parcurge o distanta de aproape 300 de  kilometri. Coasta marocana va fi lovita de un zid de apa de 100 de  metri. În momentul în care se va napusti asupra Insulelor Caraibe si  Floridei, valul va avea 50 de metri de la baza la creasta. Coasta  Braziliei va înfrunta un val de 40 de metri, care va patrunde 10  kilometri în interiorul uscatului.

  La rândul lor, oamenii de  stiinta elvetieni au ajuns la concluzia ca prabusirea vulcanului Cumbre  Vieja , va da nastere unui val de 650 de metri înaltime. Acesta se va  extinde dupa modelul circular al undelor generate de aruncarea pietrelor  în apa unui lac. Nu numai Africa si America vor avea de suferit.

  Conform cercetatorilor elvetieni, la 4 ore dupa colapsul insulei La  Palma , valuri de pâna la 10 metri vor lovi coastele Marii Britanii,  Spaniei, Portugaliei si Frantei. Partea de sud a Angliei va fi inundata,  iar zonele joase din Olanda vor fi potopite. Zeci de mii de europeni  îsi vor pierde viata în zona porturilor si estuarelor.

  Avertismentul Krakatau Ca orice scenariu apocaliptic, producerea valului urias are precedente  în istoria omenirii. Ultimul mega-tsunami a avut loc în urma cu 4000 de  ani. Un fenomen asemanator celui care se va înregistra pe La Pampa s-a  produs în 1883, când vulcanul din insula Krakatau, situat între Sumatra  si Java, în arcul indonezian, a erupt cu o violenta nemaintâlnita în  istoria moderna.

  Amploarea distrugerilor a fost limitata de  dimensiunile reduse ale insulei. Chiar si asa, efectele prabusirii  vulcanului au fost impresionante. Exploziile au fost auzite pe insula  Rodriguez din Oceanul Indian, aflata la o distanta de 4653 de kilometri.  Când eruptia a luat sfârsit, doar o treime din insula Krakatau, de 5×9  km, a ramas deasupra nivelului marii.

  Naruirea vulcanului a  produs un val înalt de 40 de metri, care a distrus 165 de sate de  coasta, omorând 36,417 persoane si dizlocând blocuri de coral de pâna la  600 de tone. Valul de apa a atins portul Aden, de pe coasta de est a  Africii, aflata la o distanta de peste 6000 de kilometri, în 12 ore.  Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiatiile solare, scazând  temperatura globului cu 1,2 grade Celsius în anul care a urmat  eruptiei.

  Nepasare criminala

  Savantii din întreaga lume  considera ca acum, dupa ce dezastrul din Asia a demonstrat puterea  devastatoare a fenomenelor tsunami, omenirea trebuie sa ia în serios  pericolul reprezentat de vulcanul din La Pampa .

  Profesorul  Bill McGuire este nemultumit de lipsa de preocupare a autoritatilor fata  de bomba cu efect întârziat Cumbre Vieja: “Pâna acum, s-a facut putin  pentru monitorizarea activitatii geologice din La Palma . Exista doar  câteva seismometre pe partea vestica a muntelui, dar aparatele nu ofera  suficiente informatii, pentru a putea prevedea momentul urmatoarei  eruptii. Este nevoie de un efort international pentru a instala senzori  mai sofisticati pe insula.

  Un asemenea sistem costa doar  câteva sute de mii de dolari. Guvernul Statelor Unite ar trebui sa fie  constient de pericolul reprezentat de La Palma, la fel si locuitorii  insulelor caraibiene, care vor recepta din plin socul valului tsunami.  Nimeni nu ia însa lucrurile în serios. Guvernele se schimba la fiecare  patru sau cinci ani si nu sunt interesate de astfel de lucruri.”

  Dileme inutile Chiar si în ipoteza instalarii unui sistem de avertizare performant,  omul de stiinta britanic ramâne sceptic în privinta efectelor acestuia:  “La un moment dat, presedintele SUA va trebui sa ia o decizie. Ce va  face când La Palma va erupe? Va evacua toate orasele mari de pe coasta  de est?

  Golirea oraselor ar avea un impact financiar imens, ar  putea provoca mari nemultumiri în cazul în care totul se va dovedi o  alarma falsa. În plus, daca nu va avea dreptate, presedintele risca sa  nu mai fie bagat în seama data viitoare. O greseala de asemenea  proportii îl poate costa slujba.

  Este putin probabil ca  oamenii politici sa evacueze zone întregi din SUA si Europa, urmând  sfatul unui mic grup de oameni de stiinta”.

  Aceste scenarii se  vor dovedi însa inutile în cazul materializarii variantei luate în  calcul de unele studii – aceea ca flancul de vest al vulcanului s-ar  putea prabusi brusc, sub influenta gravitatiei, fara sa mai fie nevoie  de socul unei eruptii. Valul Tsunami va afecta aproximativ 100 de milioane de oameni de pe teritoriul Africii, Americii  si Europei

Sursa: Comentariile lui Marian

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s