Cum apare România pe harta interceptărilor din SUA

Edward Snowden, noul Assange – Erou sau trădător? PLUS: Cum apare România pe harta interceptărilor din SUA

Administraţia Obama se confruntă, în cel de-al cincilea an al său, cu cea mai gravă criză prin care a trecut până acum. Criza este, de fapt un cumul de crize, care atacă unul dintre principiile pe care Barack Obama şi-a fundamentat preşedinţia: transparenţa ramurii executive. Începând cu scandalul de la Fisc continuând cu disputa Associated Press-Departamentul de Justiţie şi ajungând până la scandalul interceptărilor din cadrul NSA devenit un al doilea WikiLeaks, mediul american remarcă marea promisiunea ante-2008 încălcată de preşedintele democrat: o administraţie mai transparentă.   Reacţii au apărut şi la nivel european, Comisia Europeană cerând „un angajament clar din partea Statelor Unite în privinţa respectării dreptului fundamental al tuturor cetăţenilor europeni la protecţia datelor lor personale”, a declarat marţi în Parlamentul European (PE) comisarul însărcinat cu Sănătatea Tonio Borg, prezentând poziţia CE pe această temă.

Dezvăluirea de către The Guardian a identităţii sursei (la cererea acestei surse) scurgerii de informaţii despre adevărata dimensiune a interceptărilor făcute de guvernul american este de departe cel mai comentat subiect din presa internaţională şi americană de la începutul acestei săptămâni. De la portretizarea unui „Big Brother” sub chipul unui tehnocrat liberal, la apărarea utilităţii interceptărilor pentru securitatea Statelor Unite, la apelurile bipartite pentru extrădarea şi judecarea tânărului -fost angajat CIA- Edward Snowden, acum autoexilat în Hong Kong, mediul politic şi presa deopotrivă reacţionează. Indiferent de partid şi de trustul de presă, transpare certitudinea că Administraţia Obama se confruntă cu o criză de credibilitate fără precedent, care va afecta puternic şi agenda legislativă a acestui preşedinte ce şi-a propus să fie ţinut minte strict datorită politicilor şi reformelor sale.

John Head, jurnalist independent şi scriitor din statul american Georgia, a declarat pentru gândul că, zilele acestea, cei mai vocali critici ai preşedintelui american şi ai programlor secrete din NSA sunt tocmai marii susţinători ai lui Barack Obama.

După un scurt comentariu la finele săptămânii trecute, Casa Albă a intrat în silentio stampa până luni, reacţiile oficiale venind acum din partea altor instituţii ale statului, care subliniază caracterul legal şi necesar al modalităţilor de supraveghere a comunicaţiilor telefonice şi online. Ieri, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt Jay Carney s-a limitat la politeţuri despre disponibilitatea Administraţiei de a avea o dezbatere pe această temă.

Scandalul NSA – Context

NSA este abrevierea pentru National Security Agency (poreclită şi No Such Agency – în traducere liberă „Agenţia care nu există”), cel mai mare serviciu secret de informaţii al guvernului american, care funcţionează în subordinea Departamentului Apărării şi este furnizor pentru CIA, FBI şi alte agenţii şi instituţii ale statului american, explică Bloomberg BusinessWeek. Culegerea de informaţii se realizează atât din mediul online, cât şi din cel electronic, deci şi de pe Internet, şi de la telefon. Scopul NSA este în primul rând de a găsi informaţii referitoare la terorişti sau viitoare atacuri de acest fel, sub supravegherea – cel puţin teoretică – a Congresului SUA, dar şi a Foreign Intellingence Court (FISC).

Cu timpul, însă, NSA a primit puteri din ce în ce mai mari, înlăturând mai ales obstacolul mandatului judecătoresc de care avea nevoie pentru a primi date de la companiile de telefonie sau de la furnizorii de Internet.

de Alina Matis

sursa articol

http://www.gandul.info/international/edward-snowden-noul-assange-erou-sau-tradator-plus-cum-apare-romania-pe-harta-interceptarilor-din-sua-10950376

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s