Batalia pentru resurse cauza conflictului din Siria

Resursele de gaz şi petrol din Bazinul Levantin, miza conflictului din Siria

 

 Resursele de gaz şi petrol din Bazinul Levantin, miza conflictului din Siria
În spatele rebeliunii din Siria și al recentului atac israelian se află interese geostrategice uriașe  O pungă imensă de hidrocarburi, descoperită în Bazinul Levantin, în Mediterană, transformă regiunea într-un nou Golf Persic • Israelul, Siria, Turcia, Libanul își dispută comoara

Escaladarea tensiunilor între Israel și Siria, ca urmare a atacurilor armatei statului evreu asupra unor ținte siriene, a realimentat teoriile privind adevărata miză a conflictului.

Bătălia s-ar da pentru resursele de gaze și petrol din regiune. Teza nu este nouă, fiind invocată cu insistență, în ultimii doi ani, după declanșarea rebeliunii anti-Bashar al-Assad. Pentru că, spun analiștii, în spatele occidentalilor care, prin sprijinerea rebelilor sirieni, vorbesc de „democratizarea” Siriei, se ascund interese mult mai mari. Și care ar schimba radical ecuația geopolitică în Orientul Mijlociu. Concret, este vorba de uriașul zăcământ de gaze naturale, descoperit în 2010, în Mediterană, în Bazinul Levantin. Și asupra căruia Israelul și-a proclamat imediat dreptul de exploatare, susținând că se află în Zona sa Economică Exclusivă (ZEE).

Enormele rezerve de gaz și petrol, găsite acum trei ani în Marea Mediterană, într-o zonă împărțită între Grecia, Turcia, Cipru, Israel, Siria și Liban, arată că regiunea ar putea deveni „un nou Golf Persic”. O revendicare ar putea veni și din partea autorităților palestiniene, prin Fâșia Gaza. 3.454.655.284.224 metri cubi de gaz

Potențialul câmpului gazeifer este imens, fiind estimat la aproximativ 1,68 miliarde de barili și la 3.454.655.284.224 de metri cubi de gaz. Israelul – cel care a descoperit, prin partenerul său texan (compania Noble Energy), două zăcăminte, pe cel de la Tamar (în 2009) și pe cel din Bazinul Levantin – a dat deja semnalul că are pretenții asupra lor și că poate conta pe sprijinul SUA. În acest fel, statul evreu și-ar asigura independența energetică pentru următorul veac. Modalitatea cea mai bună de a pune mâna pe această comoară este, sunt de părere analiștii, detonarea unor conflicte aflate în stare latentă sau scoaterea din joc a potențialilor adversari.

Refuzul Siriei

Unul dintre rivali este Siria. În 2011, Turcia i-a prezentat preşedintelui sirian Bashar al-Assad un proiect de gazoduct Qatar – Arabia Saudită – Irak – Siria – Turcia, de unde gazul putea fi exportat şi spre Europa, fiind scoasă din joc Rusia și, astfel, fiind eliminată dependența europenilor de gazul rusesc. Liderul de la Damasc a spus NU propunerii turcilor și a dat OK-ul proiectului de gazoduct al Iranului, denumit „Islamic Pipeline”. Construcţia gazoductului, considerat o alternativă la Nabucco (UU) și South Stream (Rusia), a început imediat, iar forţele destabilizatoare din afară s-au pus în funcţiune. Așa au apărut „rebelii” sirieni, sprijiniți masiv de Turcia, care vor democratizarea țării, prin dărâmarea regimului Bashar al-Assad.  Turcia este una dintre țările direct interesate de comoara din Mediterana. Turcii importă peste 60% din necesarul de gaze naturale din Rusia și Azerbaidjan și, cum era de așteptat, nu puteau lăsa ca uriașul zăcământ să le scape printre degete.

Libanul, cu jalba la ONU

Nici Libanul nu a stat cu mâinile-n sân. A făcut deja o cerere la Organizația Națiunilor Unite, prin care să i se recunoască dreptul de exploatare în apele sale teritoriale. Cea mai vocală rămâne mișcarea Hezbollah, susținută de Iran, cel mai mare dușman al statului evreu.

Comparație cu bazinul Siberiei occidentale

Bazinul Levantin – o zonă submarină care se întinde din nordul Egiptului până în Turcia – conţine 1,7 miliarde de barili de petrol nedescoperite, recuperabile din punct de vedere tehnic, şi 122 de trilioane de metri cubi de gaz, susține Geological Survey, din SUA (USGS). „Aceste descoperiri au revigorat cu adevărat interesul pentru Mediterana”, a afrimat Brian O’Cathain, director executiv al companiei de explorare Petroceltic. În comparație, USGS estimează că bazinul rus al Siberiei occidentale, cel mai mare bazin de gaze naturale din lume, conține 644 de trilioane de metri cubi de gaz.

Luciana Pop

sursa articol

http://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/resursele-de-gaz-si-petrol-din-bazinul-levantin-miza-conflictului-din-siria-93819

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s