Inundatiile din Europa fac ravagii

Inundatiile din Europa: Evacuarile continua in Germania, Ungaria se pregateste pentru „‘cele mai grave inundatii din toate timpurile”

 

Mai multe localitati din estul Germaniei, amenintate de revarsarea fluviului Elba, au fost evacuate in ultimele 24 de ore, in conditiile in care nivelul apelor a continuat sa creasca sambata, anunta Agerpres. In landul Saxonia-Anhalt, au fost evacuati circa 8.000 de locuitori ai comunei Susigke, din cauza unei brese in dig, a precizat Pia Leson, purtatoare de cuvant a celulei de criza. In Gross Rosenburg, comuna situata la confluenta dintre Elba si raul Saale, localnicii au fost indemnati sa-si paraseasca imediat locuintele, amenintate de revarsarea apelor Elbei. La randul ei, Ungaria continua sa-si consolideze sambata dimineata digurile, pregatindu-se pentru „cele mai grave inundatii din toate timpurile”, potrivit premierului Viktor Orban.

Circa 4.500 de soldati, ajutati de mii de voluntari, continua sa consolideze digurile in special in zona localitatilor Bitterfeld si Magdeburg. In Bitterfeld a fost evacuat un spital, amenintat de o ruptura intr-unul din diguri, in timp ce la Magdeburg, unde mai multe drumuri se afla sub ape, autoritatile au decis evacuarea mai multor centre pentru persoane in varsta.

Situatia ramane „extrem de tensionata” la Muhlberg, in landul Brandenburg, potrivit lui Ines Filohn, un purtator de cuvant al politiei regionale. Aceasta localitate, situata pe malurile Elbei, a primit in ultimele 24 de ore ajutorul unor efective militare. Majoritatea celor 4.000 de locuitori, care numara numeroase exploatari agricole, au fost evacuati miercuri si joi spre un centru de primire.

La randul ei, Ungaria continua sa-si consolideze sambata dimineata digurile, pregatindu-se pentru „cele mai grave inundatii din toate timpurile”, potrivit premierului Viktor Orban.

Trei comune situate in amonte de Budapesta sunt izolate de vineri din cauza apelor. In cursul noptii trecute un sat cu 1500 locuitori, situat la 115 km vest de Budapesta, a fost evacuat din precautie, dupa ce digul care il protejeaza a fost slabit de o alunecare de teren.

La Budapesta, unde viitura ar urma sa ajunga luni, nivelul Dunarii era sambata dimineata la ora 09.00 GMT de 8,55 m, recordul istoric fiind de 8,60, in 2006. Primarul Istvan Tarlos a dat asigurari sambata dimineata ca nivelul apei nu va depasi 9 metri, aceasta fiind cota maxima asteptata de hidrologi.

In schimb, la granita cu Austria, la Rajka, nivelul fluviului scazuse considerabil sambata dimineata, la 5,96m de la 6,46 in ajun.

In Austria, ca si in Republica Ceha, care au platit cel mai greu tribut – patru decese in Austria si 10 in Cehia -, apele continuau sa scada sambata si operatiunile de curatare erau in progres. Totusi, autoritatile din ambele tari au mentinut apelul la vigilenta, intrucat duminica si luni sunt asteptate noi precipitatii.

Inundatiile care au lovit Europa centrala si de est incepand de la sfarsitul saptamanii trecute s-au soldat in total cu cel putin 17 morti si mai multe persoane sunt inca date disparute, iar pagubele ar putea fi la fel de mari ca la amplele inundatii care au afectat regiunea in 2002.

de Alina Neagu

http://www.hotnews.ro/stiri-international-14961527-inundatiile-din-europa-evacuarile-continua-germania-ungaria-pregateste-pentru-39-cele-mai-grave-inundatii-din-toate-timpurile.htm

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s