Despre starea de sănătate si despre nevoia de rugăciune pentru Părintele Justin Pârvu

Părintele nostru staret, Arhimandritul Justin Pârvu, ne-a fost si ne este tuturor pildă de viată în Hristos si de neîncetată părtăsie cu Dumnezeu si cu Sfintii. Ani de zile ne-a dăruit neconditionat dragostea sa si numai cei ce i-au fost alături clipă de clipă stiu ce program de nevointe supra-omenesti si-a impus pentru a mîngîia, a alina si a tămădui suferintele sufletesti si trupesti ale celor ce i-au trecut pragul si pentru a cîstiga pentru Hristos si Împărătia cerurilor pe toti cei depărtati de Dumnezeu. Unii dintre noi i-am cunoscut personal pe Părintii Cleopa Ilie, Arsenie Papacioc, Sofian Boghiu si Adrian Făgeteanu si stim că nici unul dintre ei nu a avut o nevointă atît de mare pe cît si-a luat Părintele Justin. Ani de zile si-a oprit pentru sine doar 2-3 ore de somn pe zi, renuntînd de multe ori si la acelea dacă vreun pelerin se rătăcea sub fereastra chiliei sale tocmai cînd sfintia sa ar fi trebuit să se odihnească. De multe ori i-am fost alături 16 pînă la 20 de ore pe zi, încercînd să ne jertfim tineretile si ostenindu-ne alături de Părintele Justin, dar fără a putea să tinem pasul cu inima sa cea rîvnitoare după Dumnezeu. Nici unul dintre noi nu poate să spună că a reusit să se ridice la înăltimea dragostei si jertfelniciei părintelui staret. De aceea nici unul dintre noi, cei ce i-am fost si îi sîntem încă alături zi si noapte nu va putea să pretindă că am înteles legătura sa cu Dumnezeu si am făcut îndeajuns pentru a-i dărui Părintelui Justin fie cîtusi de putin ca să îi usurăm crucea pe care singur si-a luat-o pentru mîntuirea noastră. Rîvna sa minunată este cea care ne-a chemat la Hristos, la nevointele pentru despătimire si pentru cîstigarea Împărătiei cerurilor. Sute si uneori mii de oameni i-au trecut zilnic pragul si îi poartă în suflet cuvintele si puterea rugăciunii sale. E foarte firesc, pentru aceea, ca atentia tuturor celor ce l-au cunoscut să fie îndreptată zilele acestea spre starea de sănătate a Părintelui Justin.„Să cinstim nevointele si dragostea sa pentru neamul omenesc“

Si noi ne-am dori să stim mai mult, si noi ne-am dori să întelegem ce se petrece cu sănătatea sa. Cu sigurantă, este vorba de o altă cruce pe care părintele staret si-a asumat-o. Din vietile si nevointele Sfintilor Părinti si chiar din cele ale duhovnicilor mai sus mentionati putem spune că multi dintre ei, si mai ales cei ce au iubit omul cu toate neputintele sale si au empatizat cu suferinta umană au suferit de felurite boli ale traiectului digestiv. Părintele staret Justin Pârvu nu a făcut nici sfintia sa exceptie, chiar dacă putem da mărturie că ratia sa de hrană a fost ani de zile cu mult mai mică decît ar fi fost minim necesară traiului zilnic al unui om. Toate acestea ne îndeamnă să cinstim nevointele si dragostea sa pentru neamul omenesc, într-o vreme în care dragostea unuia pentru altul s-a răcit mult si atentia multora dintre noi s-a mutat dinspre folosul si odihna aproapelui înspre propriul folos si propria odihnă, sau, din păcate, înspre senzationalul pătimas al trusturilor de presă. Acum cîteva mii de ani Sfîntul Proroc David a scris aceste cuvinte profetice despre Pătimirile Domnului nostru Iisus Hristos si despre tragedia firii umane aflată în suferintă, valabile si astăzi pentru toti Crestinii: Ocară a asteptat sufletul meu si ticălosie, si am asteptat pe cel ce s-ar mîhni cu mine, si nu era, si pe cel ce m-ar mîngîia, si nu am aflat. (Psalmi 68:21) Toti ucenicii Părintelui Justin Pârvu stim de afectiunile gastrice si de celelalte boli cu care a iesit din închisoare. Chiar dacă o parte dintre ele s-au tămăduit în chip minunat, pe unele purtarea de grijă dumnezeiască ni le-a lăsat si nouă, celor mai mici, în grijă. Acum este momentul în care, si pentru încercarea dragostei noastre, una din ele a recidivat. După interventia chirurgicală suferită joi, 9 mai a.c., Părintele Arhimandrit Justin Pârvu se află în continuare sub atentia profesionistă a medicilor. Starea sa este relativ stabilă, aflîndu-se acum în recuperare.

„Acum este momentul unei rugăciuni sincere si curate pentru cel care neîncetat se roagă pentru noi“

Este cu mult mai bine decît înainte de operatie, deoarece acum poate să mănînce, iar alimentatia este un aliat puternic în lupta organismului pentru sănătate. Medicii care l-au operat nu au eliberat nici un diagnostic privitor la starea de sănătate a sfintiei sale si nu este de competenta nimănui să treacă peste responsabilitatea lor privitoare la diagnostic. Părintele Justin, care s-a rugat ani întregi, zi si noapte, pentru noi toti, are acum nevoie de odihna si mîngîierea rugăciunilor noastre si astfel putem să îl ajutăm. Diagnosticele medicale ale altcuiva decît ale medicilor direct implicati nu vor aduce nici un bine nici Părintelui Justin Pârvu, nici fiilor săi duhovnicesti, cu atît mai putin cu cît ele sînt depărtate de adevăr. Cu totii ni-l dorim aproape, cît mai aproape si mai la îndemînă, si cu totii ni-l dorim mijlocitor si povătuitor spre mîntuire. Acum este momentul cel mai bun în care putem să-i răsplătim duhovnicului nostru bunătatea si dragostea ce ne-a arătat-o întreaga sa viată, iar această răsplată nu se poate da decît prin rugăciune. Acum este momentul unei rugăciuni sincere si curate pentru cel care neîncetat se roagă pentru noi, ca să iasă biruitor din această încercare ce i s-a dat tot pentru noi, fiii săi duhovnicesti. Părintele Justin le multumeste personal tuturor celor ce îl pomenesc în rugăciuni si încă îl vor mai pomeni. Arhiereii si preotii pot să săvîrsească zilnic Sfînta Liturghie si Taina Sfîntului Maslu, iar monahii si mirenii pot să stăruie în citirea Psaltirii si lucrarea rugăciunii neîncetate a mintii. Toate acestea îsi vor dobîndi cuvenita răsplătire de la Domnul nostru Iisus Hristos, către Care spunem de fiecare dată cînd ne pregătim de Sfînta Împărtăsanie: Nu se ascunde înaintea Ta, Doamne, Dumnezeul meu, Făcătorul si Izbăvitorul meu, nici picătura de lacrimi, nici din picătură vreo parte. Vă rugăm, asadar, în numele iubirii de aproapele a Părintelui Justin Pârvu, să stăruim în rugăciune în aceste zile aflate sub lumina si puterea Sfintei Învieri, ca să putem să cîntăm cu totii, împreună cu Prorocul David: După multimea durerilor mele în inima mea, mîngîerile Tale au veselit sufletul meu. (Psalmi 93:19)

Obstile Mănăstirilor Petru Vodă si Paltin

Nota Redactiei: Intertitlurile acestui comunicat apartin Redactiei Monitorul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s