Papa Francisc convins sa deschida arhivele Vaticanului pentru un rabin argentinian Abraham Skorka

 

Suspiciunile legate de rolul jucat de Papa Pius al XII-lea în timpul regimurilor fasciste din Italia şi Germania în anii ’30-’40 ar putea fi clarificate în curând, odată cu deschiderea arhivelor Vaticanului de către actualul suveran Pontif, relatează The Daily Telegraph.

   Anunţul a fost făcut de rabinul argentinian Abraham Skorka, care, în timpul unui interviu acordat publicaţiei săptămânale catolice „The Tablet”, a declarat că l-a convins pe Papa Francisc să ofere acces la documentele respective. Potrivit lui Skorka, Pontiful ar fi afirmat că pontificatul lui Pius trebuie „investigat în profunzime”, deşi este vorba despre o chestiune extrem de delicată.

De altfel, rabinul a mai purtat discuţii pe această temă cu cardinalul Jorge Bergoglio, înainte ca acesta să devină Papă. O parte a acestor conversaţii au fot publicate în anul 2010, în volumul “On Heaven and Earth”, reflectând, printre altele, şi comportamentul Papei Pius în timpul războiului.

Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi colaborat cu regimurile fasciste din Italia şi Germania în perioada în care s-a aflat în fruntea Bisericii Catolice. În plus, Papei Pius al XII-lea i s-a reproşat că ar fi păstrat tăcerea asupra Holocaustului, mai ales că la vremea respectivă a restricţionat accesul studenţilor la arhivele Vaticanului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s