Inteligenta delfinilor:imagini emotionante cu un delfin, in Hawaii

Imagini emotionante cu un delfin, in Hawaii. „Fara indoiala a venit sa ceara ajutor”. VIDEO

Delfinii sunt mamifere marine, despre care se spune ca sunt fiinte extraordinar de inteligente si foarte atasate de om. Navigatorii sunt mereu martori la “joaca” delfinilor care inoata in apropierea navelor. Studiile facute de-a lungul timpului au evidentiat ca delfinul se situeaza indata dupa om, din punctul de vedere al inteligentei.
DelfinProtv Ad

In apele insulelor Hawaii, un delfin ranit, cu un carlig de pescuit infipt in aripa laterala, a „cerut ajutor” de la un instructor de scufundari. Si a asteptat rabdator pana cand i-a scos acul.

„Fara indoiala a venit sa ceara ajutor”, a povestit si fotograful care a surprins aceste imagini, pe 11 ianuarie.

Delfinul s-a indreptat direct catre un grup de scufundatori, iar instructorul lor si-a dat seama ca are o probleme pentru ca miscarile sale erau nefiresti.

Mamiferul a asteptat rabdator aproape zece minute, cat timp scafandrul s-a chinuit sa-i scoata carligul cu ajutorul unui cutit.

In imagini se vede cum, la un moment dat, chiar se rasuceste, pentru a-i usura salvatorului sau interventia

Biologii americani, specializaţi în comportamentul animalelor, au identificat coeficientul de cerebralizare al delfinilor, care se obţine calculând raportul dintre volumul creierului şi suprafaţa corporală a unui individ. Concluziile cercetărilor au fost că cea mai mare parte dintre mamiferele terestre are un coeficient de cerebralizare mai mic de 2; în schimb, cel al omului este de 7,4 iar al cimpanzeului de 2,5. Delfinii, care trăiesc în râuri sau ape dulci, au un coeficient de cerebralizare de 1,5, în timp ce delfinii de talie mare au un coeficient de 5,6. Ori, cu cât coeficientul este mai ridicat, cu atât facultăţile mentale şi capacitatea de învăţare sunt mai dezvoltate, ceea ce constituie şi cazul delfinilor.

Cercetările au relevat asemănarea organizării creierului la primate şi la delfini, ca pe o dovadă, în plus, a înaltului nivel de inteligenţă al delfinilor

Cu excepţia oamenilor, numai delfinii şi-au demonstrat abilităţile de mimică, atât vocală, cât şi motrică. Recentele cercetări, în domeniu, sugerează că o mare parte a creierului delfinilor este destinată ecolocaţiei, recepţionării şi folosirii informaţiilor acustice – procese la care ei excelează.

a) Dovezi ale inteligenţei delfinilor:

  • testele cu oglinzi: delfinii posedă capacitatea de a se recunoaşte, în oglindă, calitate descoperită, până acum, doar la oameni şi maimuţe. Mai mult, s-a observat că dacă erau marcaţi cu cerneală neagră, pe oricare parte a corpului, aceştia se îndreptau imediat către oglindă şi se admirau, exprimându-şi chiar dezacordul.
  • un „test cu gunoi”: câţiva delfini captivi au fost dresaţi să aducă dresorului resturile alimentare, gunoiul şi alte obiecte, care nu-şi găsesc locul, în bazinul lor, primind, în schimb, o recompensare. Dresorul a constatat că delfinul continua să îi aducă resturi, din bazin, pentru a-şi primi „premiul”. S-a descoperit, apoi, că delfinul îşi depozitase toate gunoaiele într-o pungă lipită de un perete al bazinului şi aducea de fiecare dată câte o bucăţică. Mai mult, el le mărunţea, pentru a fi recompensat cât mai mult de dresor.
  • vânători isteţi: delfinii folosesc o mare varietate de stiluri de vânare, adaptate pentru fiecare specie de peşti şi nevertebrate. Tehnica lovirii peştilor cu coada pare a fi un obicei deprins şi nu un instinct.

Delfinul este fiinta cea mai inteligenta de pe Pamant, potrivit ultimelor cercetari ale oamenilor de stiinta de la Universitatea Pennsylvania, care au studiat timp de multi ani cum comunica delfinii intre ei. S-a constatat ca aceste animale folosesc in comunicare aproximativ 14 mii de semnale. In convorbirile lor zilnice oamenii se multumesc sa foloseasca o mie de cuvinte. In plus, un singur semnal al delfinilor cuprinde mult mai multe semnificatii decat un sunet sau un cuvant.
Delfinii produc un sunet de o masa care depaseste cu mult cantitatea cuvintelor folosite de oameni. Fiecare delfin scoate un sunet aparte, care il caracterizeaza doar pe el, si are o gandire specifica. Unii dintre oamenii de stiinta de la Universitatea  Pennsylvania care au studiat creierul acestor mamifere marine au caracterizat societatea delfinilor drept o civilizatie paralela cu cea umana. Inainte de toate, marimea si constructia creierului delfinului i-a surprins pe cercetatori. Potrivit inregistrarilor realizate cu MRI  (Magnetic rezonance imagining), sistemul nervos al delfinului este de o constructie perfecta, parand chiar mai dezvoltat decat cel al omului. Au fost descoperite specii de delfini care au creierul de 1700 de grame, cu 350 de grame mai greu decat creierul uman. Creierul acestui mamifer marin concureaaza cu cel al omului si in privinta complexitatii sale, dar exista domenii in care il si depaseste. Delfinii au mai multe celule nervoase decat omul. Anterior, oamenii de stiinta au presupus ca creierul delfinilor este atat de mare din cauza ca celulele nervoase din interiorul creierului lor nu se aseaza atat de strans in interior. Acum au descoperit ca asezarea respectivelor celule este identica cu cea a omului. Scoarta cerebrala a  delfinului are zone de asociere corespunzatoare cu cele ale omului, iar indirect si acest fapt reprezinta o dovada a inteligentei lor.
Delfinii ”vad” in primul rand cu urechile, cu ajutorul ultrasunetelor emise de ei. Delfinii recunosc foarte clar toate formele subacvatice. Auzul lor este de o mie de ori mai bun decat cel al omului. Sunetele emise de ei sunt receptionate de tovarasii lor si la o distanta de o mie de kilometri. In acelasi timp si organul vederii lor este deosebit de dezvoltat. Oare de ce? Indiferent din ce cauza, nivelul dezvoltat al sunetelor emise si al auzului lor le permite o comunicare extrem de variata.
Creierul delfinilor le permite sa poata sesiza 3000 de impulsuri intr-o secunda. Din acest motiv, acestor mamifere marine inteligente li se pare vorbirea umana prea lenta. Oamenii nu sunt in stare sa sesizeze rafinamentele sunetelor emise de mamiferele marine.
Cele mai recente studii si cercetari au descoperit ca delfinii au capacitatea sa faca niste comunicari foarte complicate intre ei. In Pennsylvania s-au facut experimente in care i s-a comunicat unui delfin necesitatea executarii unei sarcini, dar respectiva sarcina trebuia sa fie executata nu de cel caruia i s-a comunicat, ci de un alt delfin, de care era despartit printr-un zid gros. Prin peretele respectiv, delfinul i-a comunicat celui aflat dincolo de zid ce trebuie sa faca, respectiv sa ridice un triunghi rosu si sa i-l dea omului. Ambele animale si-au meritat bucatile de peste primite drept recompensa. Numai ca cercetatorii sustin ca aceste mamifere marine inteligente au executat cerintele oamenilor nu pentru a primi drept recompensa o bucata de peste, ci pentru emotiile provocarilor la care au fost supusi si pentru experienta in sine. S-au facut mii de asemenea experimente, sarcina transmisa era mereu schimbata, dar in toate cazurile executarea sarcinii primite era fara nicio eroare. Iar acest lucru inseamna ca delfinii reusesc sa se descurce in lumea care ii inconjoara.
Ceea ce i-a uluit si mai mult pe oamenii de stiinta a fost faptul ca adeseori delfinii preluau de la om modificarea experimentului, modificand intregul proces experimental. Mai mult, si delfinii au elaborat niste sarcini mult mai complicate decat cele date de cercetatori. Au existat destul de multe momente in timpul experientelor cand oamenii de stiinta nu mai erau siguri cine pe cine invata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s