Apocalipsa birurilor s-a dezlantuit

Guvernul a dezlănţuit apocalipsa birurilor

 Peste doar câteva zile românii, fie aceștia persoane fizice sau juridice, vor fi împovărați de taxe noi care, pe lângă faptul că vor umple vistieria statului, ne vor scumpi simțitor viața

De la 1 februarie, de când vor fi aplicate unele din modificările gândite de Guvern pentru Codul Fiscal vom plăti mai mult „luxul” de a lucra pământul sau pe cel de a deţine o microfirmă. De asemenea, în curând cresc şi accizele la bere şi tutun. Mai mult, se vor institui taxe suplimentare pentru companiile din domeniul utilităţilor, care vor conduce la noi creşteri de preţuri pe acest segment. Sunt majorări care anulează practic creşterile de salarii şi de pensii promise de Guvern.

Cea mai mare parte nici nu a fost discutată cu mediul de afaceri. Proiectele de ordonanţă au fost adoptate ieri de Guvern după ce fuseseră expuse pe site-ul Finanţelor cu doar o zi înainte. Graba autorităţilor arată că foamea de bani a statului este atât de mare încât nu se ştie cum se va putea achita de promisiunile sociale asumate.

Economia va avea de suferit

Majorările de accize la bere şi tutun lovesc direct atât în consumator, cât şi în economie. Efectele „perverse” vor fi scăderea consumului şi a afacerilor firmelor din domeniu. În plus, spun reprezentanţii companiilor din domeniu, nici statul nu va avea de câştigat. Creşterea accizelor la bere şi ţigarete ar putea să se vadă mai mult în preţuri şi mai puţin în nivelul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, potrivit unor opinii din piaţa de profil. La bere, cel puţin, este aşteptată o creştere a preţului de 2%, se arată într-un studiu de impact realizat de Finnaţe.

Taxele colectate pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din preţul unei beri, iar orice taxare suplimentară înseamnă „o creştere” a acestui nivel, susţin reprezentanţii Asociaţiei Berarii României, organizaţie care include cei mai mari producători de bere. Accizele la bere nu au mai fost majorate de cinci ani. Berarii vorbesc şi de efecte negative în lanţ pe o piaţă oricum în scădere.

„Creşterea accizei la bere este o măsură care nu îşi va atinge scopul. Impactul său va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la buget, acestea scăzând ca urmare a contracţiei pieţei cauzată chiar de această creştere de acciză.Privind lucrurile în ansamblu, efectele negative vor fi fără îndoială resimţite şi de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol”, afirmă Constantin Bratu, directorul Asociaţiei Berarii României.

Cât despre ţigarete, devansarea cu trei luni a calendarului de creştere a nivelului accizei totale, de la 1 iulie la 1 aprilie, nu i-a luat pe nepregătite pe producători care au agreat măsura celor de la Finanţe, spune Adrian Popa, corporate & regulatory affairs director al BAT România. Grav este că nu se ştie nivelul noii accize. În acest an, ţigaretele s-au scumpit deja cu 4%.

Piaţa berii era oricum afectată de criză, iar o creştere de acciză nu face decât să scadă şi mai mult afacerile berarilor

Noi scumpiri la gaze şi energie

SUPRA IMPOZITARE

Energia electrică şi gazele, ale căror preţuri au fost deja majorate în 2012, se vor scumpi din nou, ca urmare a introducerii unor noi taxe de către ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu (foto). Guvernul a anunţat că va taxa „monopolul natural” din sectorul energiei şi gazelor naturale. În plus, vor fi suprataxate cu 60% şi companiile care derulează activităţi de extracţie de gaze naturale.

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe, spune că măsura este oarecum firească, deoarece aceste companii înregistrează venituri suplimentare din majorarea preţului la gaze. Măsura trebuia pregătită însă serios şi în niciun caz nu anunţată în pripă. „Promovată în acest fel, nu va avea decât efectul de a scumpi viaţa de zi cu zi a românilor, pentru că toate companiile vor transfera aceste majorări consumatorului final”, a declarat acesta pentru EVZ. În plus, remarcă fostul ministru, nu există o prevedere în legătură cu protejarea categoriilor sociale defavorizate.

Biruri şi condiţii noi pentru agricultori şi pentru firmele mici

MICRO INTREPRINDERI

Nici locuitorii din mediul rural sau microîntreprinderile nu au fost uitate de Guvern. Firmele cu afaceri mai mici de 65.000 de euro nu vor mai putea opta între plata unui impozit pe profit, de 16%, sau a unuia pe cifra de afaceri, de 3% ci vor fi obligate să îl achite pe acesta din urmă.

În condiţiile de criză, puţine companii mai realizau profit, aşa încât scăzuse şi impozitul pe care îl achitau la stat. Multe dintre ele erau deja pe pierderi, aşa încât nu plăteau impozitul de 16% la bugetul de stat. Acum aceste firme vor fi obligate însă să găsească bani prin care să achite statului un procent de 3% din cifra de afaceri.

FERMIERII LUAŢI LA PURICAT

Nici agricultorii nu au scăpat de braţul lung al fiscului. Pentru veniturile pe care le realizează din vânzarea produselor dar şi pentru subvenţiile pe care le primesc an de an vor avea de plătit statului contribuţii şi impozit. Astfel, fiscul a decis să schimbe modalitatea de impozitare pentru agricultorii persoane fizice.

Dacă până acum aceştia achitau o taxă pe venitul declarat, în viitor vor plăti impozit pe suprafaţă sau număr de animale. Scapă de aceste măsuri cei care deţin maxim 2 hectare sau doar un număr mic de animale. Măsura va afecta direct mai mult de 600.000 de agricultori care primesc anual subvenţii, dar nu au fost în stare să înregistreze profit şi nu plăteau impozit statului.

Buget redus pentru reabilitare

TĂIERI

Pe lângă noile biruri din Codul fiscal, românii vor mai avea de suportat un neajuns. Mult promisele reabilitări gratuite de blocuri nu şi-au făcut loc în acest an în buget pe măsura aşteptărilor. Banii pentru reabilitare termică nu vor mai fi anul acesta ca în anii trecuţi. Bugetul Programului a fost redus la jumătate, deşi majoritatea edililor bucureşteni au promis în campania electorală că vor reabilita gratuit blocurile.

În plus, la capitolul „Finanţare externă nerambursabilă” al bugetului Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei s-au făcut tăieri de 93,31%.

Totodată, pentru retehnologizarea centralelor termice şi electrice de termoficare, ministrul Dragnea nu va avea niciun leu în bugetul pe anul acesta. Nici pentru construirea de locuinţe noi şi săli de sport nu sau mai găsit prea mulţi bani. Bugetul a fost redus cu 48,9%.

BANI PE HÂRTII

Colac peste pupăză, ministerul condus de Liviu Dragnea va avea un buget prevăzut pentru expertize şi consultanţe cu 87,38% mai mare. Şi pentru actualizarea şi elaborarea de planuri urbanistice zonale sumele cresc cu 44,8%. Totuşi, s-au gândit şi la oameni. Finanţele au prevăzut în bugetul ministerului Administraţieicu 90% mai mulţi bani pentru consolidări imobilelor cu risc de seismic.

O creştere se înregistrează şi în ceea ce priveşte bursele elevilor – de la 388 milioane la 425 milioane lei, dar şi pentru indemnizaţiile de merit – de la 6,7 milioane lei în 2012 la 7,12 milioane lei în acest an. La Ministerul Economiei se vrea un buget cu 67,3% mai mare la capitolul „Protocol şi prezentare”. Televiziunea Publică ar putea avea cheltuielile de personal mai mari cu 18,97%, deşi se află în plin proces de restructurare.

Viaţa românilor. O ducem mai prost decât în 2012

PRODUCĂTORII, LĂSAŢI ÎN URMĂ

Actualul Executiv nu a găsit prea mulţi bani nici pentru irigaţii, deşi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în repetate rânduri, că refacerea sistemului este o prioritate. Astfel, pentru anul acesta, bugetul va fi redus cu 35,6%. Nici culturile româneşti nu vor fi încurajate anul acesta mai mult. Bugetul alocat pentru ajutorarea producătorilor agricoli ar urma să fie redus cu 33,92%.

ASISTENŢA SOCIALĂ

Pentru asistenţă socială, vor fi cheltuite anul acesta 13,5 miliarde de lei, cu doar 3,95% mai mult decât anul trecut. Numai că nu se mai vor alocări de la stat pentru a acoperi cheltuielile în cazul proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Acestea vor scădea cu 66,79%, ajungând la 325,64 de milioane de lei, de la 980,497 de milioane de lei, cât au fost anul trecut.

BANI PENTRU SANITARI

Potrivit proiectului de Buget, cheltuielile de personal vor creşte în 2013 cu procent astronomic de 186,71 la sută, care depăşeşte cu mult procentul alocat pentru revenirea salariilor bugetarilor. Astfel, suma alocată pentru majorările salariale din Sănătate este de 590.848.000 lei, faţă de 206.077.000 lei în 2012. La cheltuielile salariale în bani, cele mai semnificative majorări faţă de 2012 sunt la fondurile pentru sporuri, cele pentru condiţiile de muncă având alocat cu 744,4% mai mult decât în 2012

Guvernul a dezlănțuit apocalipsa birurilor – Taxe & Impozite > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/guvernul-a-dezlantuit-apocalipsa-birurilor-1020441.html#ixzz2IkpHSWEK

Anunțuri

One response to “Apocalipsa birurilor s-a dezlantuit

  1. Raportul Consiliului Fiscal pe 2011 publicat anul trecut indică faptul că evaziunea fiscală pe TVA reprezintă în jur de 3,5-4% din PIB – adică peste 20 mld. lei anual, ceea ce înseamnă peste 10% din veniturile bugetului şi în jur de 40% din ceea ce încasează acelaşi buget ca venituri din TVA. Faptul că venitu­rile din TVA nu sunt prevăzute să crească în 2013 decât cu 2,3% (53 mld. lei faţă de 51,7 mld. lei în 2012) poa­te fi un semn că Gu­ver­nul nu are mari aştep­tări de la atât de invocata lup­tă împotriva evaziunii fis­cale, cel puţin nu în acest an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s