Iluzia libertatii

 

Autor: E.C

În data de 5 martie, senatorul Dan Şova a facut urmatoarele afirmatii: “pe teritoriul României nici un evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu”; “la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei”; “armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi”, in cadrul emisiunii TV “Oameni şi oameni”, pe postul The Money Channel.
După o asemenea declaraţie, Dan Şova nu mai este purtătorul de cuvânt al PSD-ului şi va fi trmis la Washungton pentru a se documenta mai bine despre Holocaust. Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarant următoarele: “A făcut o mare gafă. Am exprimat punctul de vedere al PSD, care este în totală contradicţie cu ceea ce a zis Dan Şova şi mi-am cerut scuze în numele PSD si el şi-a cerut scuze. Şi cred că trebuie să plătească pentru gafa pe care a făcut-o. L-am anunţat de azi că nu mai activează ca purtător de cuvânt al PSD până nu pleacă la Muzeul Holocaustului de la Washington, să vadă cu ochii lui ceea ce am văzut şi eu şi ce s-a întâmplat în România cu evreii care au fost omorâţi şi în România şi în Transnistria, şi mai departe. Şi după ce se întoarce sunt convins că putem întelege cu toţii că sunt evenimente istorice pe care trebuie să le cunoaştem şi să le recunoaştem. În rest, singura scuză pe care o are este că nu a avut nici un fel de intenţie, pur şi simplu a dat un răspuns stupid la o întrebare şi cred că deja plăteşte pentru asta”, a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.
Reacţiile nu s-au lăsat mult aşteptate şi Români CRISS şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului în România au depus miercuri plângere penală împotriva senatorului Dan Sova, pentru afirmaţiile acestuia cu privire la Holocaust. În plângerea penală, depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se susţine că a fost incâlcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negării Holocaustului, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi, potrivit HotNews.
“Aşa cum am afirmat şi în cadrul emisiunii la care am fost invitat, şi cum am precizat şi în intervenţiile ulterioare, pogromul de la Iasi şi politica anti-evreiasca a regimului Antonescu sunt fapte incontestabile, pe care în mod evident nu le poate nega nimeni. Mai mult decât atât, aceste realităţi sunt acceptate şi recunoscute de istorici. Ceea ce am încercat să subliniez în emisiune a fost ideea ca românii nu şi-au dorit aceste lucruri, ci contextul istoric nefericit şi politica nazistă au fost cele care au determinat acele evenimente. Poporul evreu a avut enorm de suferit în cel de-al Doilea Război Mondial. Este vorba de suferinţe pe care nu le-a mai îndurat nici un alt popor, şi care nu pot fi negate de nimeni. Regret profund dacă declaraţiile mele de la postul amintit de televiziune au fost interpretate în sensul în care aş fi negat, fie si o secundă, suferinţele poporului evreu şi vinovăţiile autorităţilor române de atunci. Nu am făcut acest lucru si nu o voi face niciodată, fiindcă pur si simplu convingerea mea este că aceste lucruri din istorie trebuie spuse, pentru a învăţa din greşelile trecutului “, spune Dan Şova într-un comunicat.
Reacţiile jurnaliştilor, a istoricilor mi se par exaggerate. Senatorul Dan Şovu nu a negat Holocaustul doar şi-a esprimat opinia sa într-un stat democratic.
Dacă un funcţionar public nega experimentul Piteşti sau crimele comunismului oare stârnea aceleaşi reacţii? Dacă negarea Holocaustului e pedepsită prin lege, de ce negarea altor fapte istorice nu este deasemenea pedepsită prin lege. Comunismul a fost o crimă împotriva tuturor românilor, de ce nu este interzis şi condamnat cum a fost nazismul? Toţi cunosc suferinţele la care au fost supuse populaţia din URSS dar şi din state comuniste. De ce dar uităm prorpia noastră istorie, o istorie a buniclor noştri?
În al doilea război mondial au suferit toţi şi români şi francezi, şi evrei şi polonezi, de ce unii sunt mai privelegiaţi ca alţii? Oare nu astfel apare antisemitismul? Când ştii că ai suferit la fel ca celălalt, şi doar celălalt este apărat şi luat în seamă, oare nu apare astfel ura faţă de celălalt?
Nu cred dar că e relevant să facem o statistică cu ce popor a suferit mai mult. Istoria e plină de trădări şi crime. În prezent sunt omorâţi oameni în razboaie ce satisfac interese particulare. Mor copii de foame în toată lumea. Iar pe noi ne îngrijorează crimele din trecut.
Într-o lume în care se promovează multiculturalismul, oare e necesar să scoatem în evidenţă diferenţe dintre popoare? Scopul multiculturalismului e să tolerăm cultura altora şi să o respectăm. Dar în acest multiculturalism nu sunt unele popoare mai privelegiate? Argumentul că un popor a suferit mai mult decât altul nu cred că mai este valabil într-o epocă a globalizării deoarece acest argument poate duce la menţinerea urii dintre state ce au purtat războaie între ele în secolele trecute.
Ni se spune că românii nu trebuie să urască ungurii şi invers, ni se spune că toţi trebuie să trăim în pace şi armonie şi că naţiunile sunt pe poziţii de egalitate. Dar evenimentele ce au loc în lume şi în societatea românească ne demonstrează contrariul.
În aşa caz multiculturalismul şi dreptul la opinie, nu devin decât o iluzie, iar faptele ce au avut loc cândva cea mai puternică armă de a-ţi impune voinţa doar pentru unele popoare care se presupune că au suferit cel mai mult.
Păcat că, noi românii, am uitat la ce torturi am fost supuşi în toate perioadele istorice, şi ne facem griji pentru alte popoare.

http://blog.nouadreapta.org

 de deveghepatriei

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s