Anton Szandor LaVey, fondatorul Bisericii lui Satan

Satanismul implică sacrificii, demoni şi mutilarea animalelor, nu-i aşa? Nimic mai eronat! Sau, cel puţin, aşa susţine comunitatea satanistă din România, care este o prezenţă activă pe internet, sub numele de bisericasatanista.ro.

Pentru creştini, alăturarea celor două cuvinte, „biserică” şi „satanism”, este o aberaţie, dar nu şi pentru Anton Szandor LaVey, fondatorul Bisericii lui Satan din San Francisco, instituţie recunoscută de către Statele Unite ale Americii.

Satanismul modern

Anton LaVey, actor, circar, muzician şi scriitor, este cel care, în anii ’60, a pus bazele satanismului modern, distanţându-se de practicile „neortodoxe” ale precursorilor lui.

Satanismul modern „încurajează propria dezvoltare şi te îndeamnă să te feliciţi pe tine însuţi când realizezi ceva, şi nu pe o zeitate care te poate face în anumite momente ( dacă nu întotdeauna ) să te simţi nesemnificativ sau fără valoare. Această religie şi stil de viaţă mai încurajează raţiunea, intelectul, obiectivismul şi individualitatea, fără de care omul nu are nimic.” potrivit site-ului bisericasatanista.ro.

Avem de a face, se pare, cu un cult care pune accentul pe dezvoltarea personală şi egocentrism, o „religie a ateismului” – căci în viziunea lui LaVey, Satan este pur şi simplu un „simbol istoric şi literar al valorilor pământeşti”.

De la sectă, la religie

Potrivit definiţiei date de Wikipedia, o religie reprezintă „credinţa în supranatural, sacru sau divin, şi codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă”. Această definiţie face din satanism o religie în tot sensul cuvântului. De ce? Pentru că satanismul modern întruneşte toate condiţiile.

1. Credinţa în supranatural

Cu toate că LaVey neagă existenţa Satanei, religia lui menţine o legătură strânsă cu ocultul şi magia, deci, cu supranaturalul. „Recunoaşte puterea magiei dacă ai folosit-o cu succes pentru a-ţi îndeplini dorinţele. Dacă negi puterea magiei după ce ai utilizat-o cu succes, vei pierde tot ce ai obţinut” se arată într-un pasaj extras din Biblia Satanistă.

2. Cod moral, practici de ordin ritual, dogme şi valori

Biblia Satanistă, scrisă de LaVey „fără niciun fel de inspiraţie supranaturală”. Aceasta conţine dogme şi valorile, precum şi un cod „moral”. Dar, când există norme, există şi încălcări ale normelor, iar în cazul religiilor acestea poartă numele de „păcate”.

Păcatele satanice sunt în număr de nouă, iar în fruntea listei se află prostia. Urmează infatuarea, solipsismul, autoamăgirea, lipsa de perspectivă, uitarea trecutului Ortodoxiei, orgoliul neproductive şi lipsa de estetică. Acestea sunt explicate în detaliu în Biblia Satanistă.

Preotul Eugen Tănăsescu, după o analiză a celor nouă păcate satanice şi a altor texte de aceeaşi natură, a declarat pentru romanialibera.ro că acestea au o tentă clară de anticreştinism a căror scop este păstrarea ţelului urii.

„Este interesant jocul practicat faţă de Ortodoxie, deşi există multe afirmaţii cu tentă clară de anticreştinism. În lista de păcate apare unul aparent surprinzător – uitarea trecutului Ortodoxiei. Faptul că LaVey zice că asta este un păcat se vede clar că avem de-a face cu o ură intensă la adresa creştinismului. Scopul lui este păstrarea ţelului urii, căci dacă dispare scopul urii, ura nu mai există. Acest lucru mă face să cred că, dincolo de clarele probleme psihice, LaVey este un nebun care ştie ce vrea.”

Preotul a mai declarat că religia lui LaVey pare a fi o „religie de supermarket”.

„Sunt lucruri care sunt scrise şi pentru a contura o filosofie atractivă, tocmai pentru cei nelămuriţi, sau, poate, pentru cei prea duşmănoşi. Religia lui pare o religie de supermarket, adică vrea capital uman pentru a obţine şi ceva capital financiar.”

3. Instituţia

Fondată în 1966, Biserica lui Satan din San Francisco este prima de acest gen. Aceasta este dedicată „acceptării naturii adevărate a omului – aceea de fiinţă carnală care trăieşte într-un univers pătruns şi motiva de Forţa Întunericului, numită Satan”

Omul diavolului

„LaVey este inca un guru al lumii, dar el vrea să spargă barierele clasice ale sectarismului, venind, chipurile, cu propunerea inversării valorilor… El propune să slujim răului şi urii,dezbinării şi egoismului,pentru a atinge (paradoxal), un bine”, spune preotul Eugen Tănăsescu.

LaVey a murit la 67 de ani din cauza edemului pulmonar, după un stil de viaţă decadent. Acesta avea o tarantulă drept animal de casă şi obişnuia să umble prin oraş îmbrăcat într-o mantie neagră. Locuia într-o casă neagră, cânta la orgă şi a jucat rolul diavolului într-o producţie cinematografică.

Cele Unsprezece Reguli Sataniste ale Pamantului

Regulile Sataniste sunt preluate si traduse din Biblia Satanista scrisa de Anton Szandor LaVey, fondatorul Bisericii Sataniste ( C.o.S. – Church of Satan ).

1. Nu-ti da opiniile sau sfatul decat daca esti rugat.

2. Nu-ti povesti necazurile altora decat daca esti sigur ca acestia vor sa le auda.

3. Cand te afli in lacasul altuia arata-i respect, altfel nu te duce acolo.

4. Daca un invitat in lacasul tau te enerveaza, trateaza-l cu cruzime si fara mila.

5. Nu face avansuri sexuale decat daca ai primit semnalul de imperechere.

6. Nu lua ceea ce nu-ti apartine decat daca este o povara pentru cealalta persoana si aceasta cere sa fie eliberat de povara.

7. Recunoaste puterea magiei daca ai folosit-o cu succes pentru ati indeplini dorintele. Daca negi puterea magiei dupa ce ai chemat-o cu succes, vei pierde tot ce ai obtinut.

8. Nu te plange de nimic din ceea ce nu esti implicat direct.

9. Nu face rau copiilor mici.

10. Nu ucide animale neumane decat daca esti atacat sau pentru mancarea ta.

11. Cand mergi pe teritoriu deschis, nu deranja pe nimeni. Daca cineva te deranjeaza, roaga-l sa se opreasca. Daca nu se opreste, DISTRUGE-L.

Cele Unsprezece Reguli Sataniste ale Pamantului au fost traduse de Administratia B.S.R. Text preluat din Biblia Satanista de Anton Szandor LaVey !

 Satanismul Traditional

Satanistii Traditionali sunt Satanistii care vad in cuvantul Satana o deitate pe care o considera un prieten, un aliat, stapan; depinde de ideile Satanistului respectiv. O greseala se face cand se spune ca acestia venereaza pe Satana asa cum apare in Biblia Crestina. Satanismul Traditional se bazeaza in general pe adepti, initiati. Acestia aspira spre o modificare caracterului pentru a creea un om evoluat, superior celorlalti care in timp (ordinul zecilor de ani) va modela societatea intr-una perfecta. Considera ca acest drum este unul lung ( poate dura o viata ), plin de primejdii si ca nu exista o cale scurta spre adevarata intelepciune. Nu exista nici un ritual care sa te ajute in strabaterea mai rapida a acestui drum. De obicei Satanistii Traditionali adevarati fac parte din grupari Sataniste Traditionale unde se pregatesc pentru a trece diferite etape, ultimul fiind sa se intoarca inapoi in lume si sa invete noi indeletniciri pe care sa le puna in practica. Fiecare ordin/organizatie/biserica are o dogma proprie. In esenta toate contin aceleasi principii dar civilizatiile de la care preiau imbracamintea acestor idei sunt diferite. Un alt ideal al Satanismului Traditional este pregatirea individului pentru a-si contrui propriul templu. Ritualurile care reprezinta o inversare Crestinismului sunt in numar mare, Slujba Neagra (un ritual ce satirizeaza serviciile oferite de Crestini) este pusa la loc de cinste printre randurile lor. Domina misticismul si principiile restrictive (ceva asemanator Crestinismului).

 Satanismul Rebel

Satanistii Rebeli sunt cei care dau nume prost Satanismului. Ca sa fii Satanist Rebel trebuie sa fii inferior, sa nu te poti adapta societatii. Satanistii Rebeli sunt cei ce distrug ce noi realizam cu mult efort si munca. Sunt nimicurile societatii care au inteles prost satanismul, orice fel s-ar intitula ei: Moderni, Traditionali, LaVeyeni etc.

==============================================================

Luciferianism

Luciferianism – este o forma de credinta care are    principalele caracteristici legate de Lucifer , Lucifer are ca origine numele planetei Venus cand se ridica deasupra Soarelui.

Luciferianismul este identificat de unele persoane ca fiind auxiliar Satanismului, datorita nenumaratelor identificari al lui Lucifer cu Satana. Unii adepti ai Luciferianismului accepta aceasta identificare sau considera Lucifer ca fiind lumina lui Satan. Alti adepti ai Luciferianismului resping aceasta idee, sustinand ca Lucifer reprezinta alt ideal decat Satana. Adeptii Luciferianismului sunt ispirati din mitologia Egipteana, Romana, Greaca si Ocultismul din Vest.

Liciferianismul Modern
Biserica lui Lucifer ( The Church of Lucifer ) este o organizatie care reprezinta Luciferianismul Modern, Lucifer fiind considerat un simbol al nesfarsitei dorinte de cunoastere si o forta peste toate aspectele naturii. Luciferianismul Modern este activ de peste 20 de ani in America si cuprinde membri din toata lumea. Luciferianismul Modern a fost fondat de Robert Stills si apoi a fost preluat de Frederick Nagash, persoana care si in prezent administreaza Biserica lui Lucifer ( The Church of Lucifer ) impreuna cu Satrinah Nagash si Maskim Xul. Luciferianismul Modern incurajeaza studierea mai multor culte stravechi.

Organizatii ale ,

– Ordinul lui Phosphorus ( The Order of Phosphorus ) este o organizatie non-profit fondata de Michael W. Ford. Ordinul pune la mare cinste principiile Luciferiene ale disciplinei, excelentei spirituale si dorinta nesfarsita asupra cunoasterii.

– Biserica Luminii Opuse ( The Church of Adversarial Light ), o afiliere ecleziastica a Ordinului lui Phosphorus, preaslaveste cultura si cunoasterea Luciferianismului curent fara rigorile si necesitatile sistemului din Ordinul lui Phosphorus ( The Orfer of Phosphorus ).

– The Ordo Luciferis, spre deosebire de organizatia The Ordo Luciferi mentionata mai jos, este un grup spiritual de Luciferieni reprezentand un grad inalt al masoneriei.

– The Ordo Luciferi este o organizatie internationala care nu mandateaza pentru o religie strica sau un sistem de credinte dogmatic. Cunoscut si ca “Ordinul Liciferian“  ( The Luciferian Order ), The Ordo Luciferi exista pentru a pune la dispozitie discutiile despre filozofie, magie si modul de viata. Exista un numar de sase grade oferite membrilor dupa recunoasterea de catre Magus ( ordinul al treilea ). In aceasta organizatie ( The Ordo Luciferi ) exista si un “Grup al muncitorilor” ( Working Group ) desemnat pentru coordonarea evenimentelor. Grupul muncitorilor ( Working Group ) este considerat “The Official Think-Tank of the Luciferian Order” si este implicat in dezvoltarea tehnicilor oculte.

– Templul Soarelui Intunecat ( The Temple of the Dark Sun – TDS ) cunoscut si ca Ordinului Soarelui Intunecat ( The Order of the Dark Sun – ODS ) este o organizatie Luciferiana Oculta care considera ca trebuiesc valorificate si energiile albe si cele negre ( Pamantul si Universul ) pentru a stabili balanta naturala. Organizatia Luciferiana este foarte selectiva in selectia membrilor care adera. TDS ( The Temple of the Dark Sun ) detin un sistem de grade si fiecare grad are diferite necesitati pentru avansare. Nu conteaza gradele detinute in alte grupari inafara TDS ( The temple of the Dark Sun ), persoana care adera pentru prima data va incepe de la gradul cel mai mic. Doar fondatorul organizatiei poate autoriza nivelele/gradele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s